Anunțată încă din luna noiembrie 2017, platforma GBX – Gibraltar Blockchain Exchange a fost lansată oficial în data de 23 iulie. Oferă pentru început perechi de tranzacționare cripto-to-fiat BTC-USD, ETH-USD și tokenul propriu Rock (RKT)-USD.

Planurile de viitor includ transformarea acestei platforme într-un ecosistem care să sprijine industria de ICO-uri din Gibraltar. În cadrul sau va avea loc listarea noilor tokenuri și sprijinirea proiectelor inițiate în această țară.

CEO-ul GBX, Nick Cowan, a declarat:

”Lansarea platformei s-a realizat într-un moment în care piața de criptomonede și tokenurile ating noi niveluri de maturitate”.

Comisia pentru Servicii Financiare din Gibraltar a anunțat recent că lucrează la o structură legislativă pentru domeniul blockchain și criptomonede. Aceasta se va aplica inclusiv pentru ICO-uri.

Platforma GBX

A primit deja solicitări de informații de la aproximativ 200 de operatori ICO. Aceștia sunt interesați să beneficieze de sprijin pentru lansarea proiectelor.

Nick Cowan a declarat că, în afară de serviciile de tip exchange, GBX va oferi de asemenea servicii de evaluare pentru whitepaper-uri. Vor fi incluse si servicii de consultanță pentru elaborarea acestor documente.

Scopul acestui proiect va fi să ofere sprijin și pentru autoritățile de supraveghere financiară. Aceasta se va realiza prin selectarea proiectelor legitime din cele depuse pentru aprobare.

În acest scop, platforma GBX va avea un departament de consiliere legală ce va oferi consultanță pentru proiecte. Va exista si un departament ce va include ”sponsori acreditați” care se vor ocupa de elaborarea de whitepapers.

Cowan speră ca după adoptarea noii legislație, GBX să fie capabilă să evalueze și să ofere un răspuns pentru fiecare proiect depus spre aprobare în maxim cinci zile.

Gibraltar s-a remarcat drept una dintre cele mai prietenoase jurisdicții pentru proiectele ICO, clasându-se pe locul 2 în lume după Elveția.

Guvernul a creat un grup de lucru pentru elaborearea de reglementări adresate industriei blockchain și criptomoendelor încă din 2014, iar ministrul comerțului Albert Isola este o figură populară la evenimentele dedicate acestei industrii.