Prima inițiativă de acest tip la nivel mondial, guvernul din Gibraltar elaborează în prezent o lege care să reglementeze activitatea ICO și a piețelor secundare de criptomonede.

Inițiativa a fost anunțată încă din septembrie anul trecut, când Comisia de Servicii Financiare din Gibraltar (GFSC) a afirmat că este necesară o structură legislativă care să asigure

”publicarea informațiilor relevante cu privire la start-up-urile ce întenționează să strângă fonduri pentru activități asociate cu promovarea și vânzarea de token-uri”.

Pachetul de legi va acoperi de asemenea și actorii secundari de pe piața cripto, precum serviciile de tip exchange și fondurile de investiții care finanțează ICO.

bitcoin-invest

In conformitate cu declarațiile ministrului de comerț Albert Isola, pachetul de legi urmărește să protejeze consumatorii și să protejeze companiile care doresc să vândă token-uri în Gibraltar.

Reglementările vor asigura ”divulgarea adecvată și echilibrată a informațiilor relevante” tuturor cumpărătorilor interesați, precum și stabilirea unor mecanisme de prevenire a infracțiunilor financiare.

Unul dintre consilierii GFSC a afirmat că

”vom introduce conceptul de sponsori autorizați a căror responsabilitate va fi să asigure respectarea legislației cu privire la informarea consumatorilor și prevenirea criminalității financiare”.

Se preconizează că acest pachet de legi va ajunge în Parlament în trimestrul 2 al lui 2018. În cazul în care este aprobat, Gibraltar va deveni prima țară care legiferează ICO și vânzările de token-uri, ceea ce o va face o destinație foarte atractivă pentru afaceriștii din domeniul cripto. De asemenea, va facilita accesul companiilor în sistemul bancar clasic și va stabili legitimitatea acestora în ochii publicului.

Activitățile de procesare a plăților bazate pe tehnologia blockchain au fost legalizate în Gibraltar în decembrie 2017, iar din ianuarie a fost înființat un registru național pentru companiile DLT, precum și un sistem de licențe acordate pentru acestea.