Morgan Creek Digital este o subsidiară a companiei de investiții Morgan Creek Capital. Aceasta a anunțat lansarea unui nou Digital Asset Index Fund bazat pe zece criptomonede. Creat în cooperare cu Bitwise, fondul oferă investitorilor instituționali expunere la piața cripto fără riscurile asociate.

Fondul urmărește evoluția criptomonedelor Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Bitcoin Cash (BCH), EOS, Litecoin (LTC), Zcash (ZEC), Monero (XMR), DASH, Ethereum Classic (ETC) și OmiseGo.

Este de remarcat faptul că fondul nu include criptomonede precum Ripple și Stellar. Acestea sunt considerate prea riscante din cauza sistemului în care au fost minate.

Reprezentanții Morgan Creek Digital

au declarat că au exclus criptomonedele pre-minate, adică cele deținute în procent mare de companiile emitente.

”Dacă există o organizație centrală care deține 30% sau mai mult din cantitatea totală de monede digitală de pe piață, atunci le-am exclus din index. Considerăm că acest tip de centralizare introduce o mulțime de riscuri suplimentare care dispar în cazul rețelelor descentralizate.”

a declarat Anthony Pompliano, partener în cadrul Morgan Creek Digital.

Aceeași justificare a fost oferită și pentru excluderea criptomonedelor TRON (TRX), NEO și NEM.
Autoritățile de reglementare apreciază că centralizarea de acest tip cresc vulnerabilitatea la manipulare a pieței.

Practic, deținătorii unor cantități mari de tokenuri și criptomonede au opțiunea de a influența major prețul acestora.

Co-fondatorul Bitwise, Hunter Horsley, a confirmat că decizia de excludere a criptomonedelor pre-minate s-a bazat pe îngrijorările cu privire la fraudă și manipulare.

Există inclusiv posibilitatea ca acest tip de tokenuri să fie clasificate drept securities deoarece depind de evoluția financiară a entității care dețin majoritatea.

Pompliano este de părere că investitorii insituționali vor fi interesați de noul fond. Aceasta indiferent dacă criptomonedele incluse vor fi declarate securities sau nu.

Pe lângă restricția pentru criptomonede pre-minate, Morgan Creek a implementat și alte criterii de selecție ce au eliminat alte tokenuri. De exemplu, sunt stipulate reguli cu privire la posibilitatea de custodie, cold storage și limite cu privire la concentrarea pe piață.

IOTA și Cardano (ADA) nu s-au calificat pe baza criteriului de cold storage. VeChain (VET) a fost respins deoarece se tranzacționează aproape exclusiv pe platforma Binance.

Morgan Creek Digital se așteaptă ca noul fond să devină popular printre clienții săi. Asta mai ales în condițiile în care compania gestionează deja fonduri în valoare de 1.5 miliarde de dolari.