Dacă iarna cripto ți-a pus activitățile de trading la rece, atunci nu ai fost trader încă de la început. Oricine poate să facă profit pe piața taurilor, dar pe o piață a urșilor se cern prin sită adevărații traderi. Aici se capătă experiența și se fac profiturile.

Piața urșilor e cea mai bună piață

Traderii mai puțin experimentați presupun că o dată ce ți-au intrat corbăriile sub apă, nu ai altceva de făcut decât să aștepți să sece marea. Te apuci de pescuit, începi să mergi la sală, îți omori timpul până se întorc condițiile mai favorabile pe piață. Nu este deloc așa. După ce a trecut euforia din decembrie, cu prețurile record, trebuie să redevenim rezonabili. Mintea clară este cea care câștigă atunci când entuziasmul se mai risipește și te trezești pe piața urșilor.

Pentru strategiile următoare, ai nevoie de ceva experiență. Majoritatea însă îți cer doar puțină bunăvoință și dorință de studiu. Dacă investești puțin timp în studiul de acum, atunci când se întorc taurii pe piață ai putea să fii cu câțiva pași înaintea lor.

Prețul bitcoin nu are nevoie să crească ca să profiți de pe urma sa. Trebuie doar să se miște puțin, ori în sus ori în jos. Important este să fii în stare să identifici trendul. Cu cât este mai îngustă perioada de timp, cu atât mai mari sunt riscurile să lichidezi – dar și să încasezi profiturile. Schimburile ca Bitmex și Okex oferă contracte future, dar și contracte perpetue care sunt finanțate la fiecare opt ore. Atenție la altcoinurile ca ripple și litecoin, pentru că bitcoinul dă tonul și direcția pentru restul pieței cripto.

Încearcă să faci puțin trading cu marjă

Tradingul cu marjă (sau margin trading) este practic contractul future pe steroizi. Unii traderi dau marja până la 100x dacă se simt suprem de încrezători. Riscurile pentru tradingul cu marjă sunt uriașe, dar pentru cei care devin maeștrii, și recompensele sunt mari.

Cei mai de succes doi traderi de pe Bitmex au reușit să strângă în total de pe urma tradingului cu marjă 7000 de bitcoin. Ei sunt însă excepții. Când faci trading convențional, îți păstrezi același număr de fise, chiar dacă valoarea bitcoin scade. Cu tradingul la marjă, marja pentru eroare e foarte mică pe măsură ce îți iei leverage mai mare. Dacă dai greș, ești penalizat cu lichidare totală.

Pune-ți la punct cunoștințele de analiză tehnică

Dacă piața urșilor e bună la ceva, atunci e bună pentru că îți dă de făcut teme pentru acasă. Putem să discutăm la nesfârșit dacă analizele tehnice funcționează sau nu, dacă își au rostul și cât de precise sunt predicțiile. Realitatea este că nici un trader sănătos la minte nu s-ar gândi să facă margin trading sau contracte future fără să înțeleagă măcar în mare indicatorii tehnici. Poți să începi cu niște date de bază, cum ar fi mișcările medii și Rsi-ul, după care să treci la icimoku, fibonacci și restul. Rețelele de teste ale schimburilor sunt un loc de joacă foarte bun dacă vrei să experimentezi cu indicatorii fără să pierzi bani.

Cei mai mulți traderi au o viață și dincolo de calculator și este puțin probabil să ajungi să fii un profesionist în analiza tehnică. Poți însă să prinzi niște concepte de bază care să te ajute să îți programezi mai bine intrările și ieșirile din piață. Când piețele intră iarăși pe verde, ai o șansă mai bună să vinzi la vârf în loc să cazi în visul HODL și să suferi o nouă retragere de 70%.

Scalpează profituri

Când piețele sunt capricioase, poți să câștigi ceva bani dacă faci profituri de pe mișcări mici de preț. Conceptul de scalping este o alergătură după câștiguri mici și nu ai nevoie decât de niște timp și de răbdarea să sapi piața cu cumpărări și vânzări frecvente. La fel ca toate strategiile de trading, scalpingul are și el riscurile sale. Nu îți trebuie decât un eșec major și o zi întreagă de muncă s-a dus pe apa sâmbetei.

Sapă după comori ascunse

Totul e ieftin pe piața urșilor. Faptul că o monedă este ieftină nu înseamnă totuși că are valoare. Mulțumită volumelor mici și a prețului scăzut, nu ești obligat să te grăbești să faci tranzacții. Ai în schimb răbdare să studiezi proiectele subevaluate și poți să faci profituri de 10 ori sau chiar mai mari când își revine piața. Dacă examinezi monede care au scăzut cu 70% sau mai mult de la maxime o să scoată la iveală faptul că pe piața aceasta amorțită unele au fost slab evaluate pe nedrept.

Cei mai mulți traderi de cripto sunt nerăbdători. Uneori, o monedă bate pasul pe loc doar pentru că oamenii și-au pierdut interesul cât platforma era în dezvoltare. Monitorizează răspunsul pe rețelele sociale și repozitoriul Github pentru a afla când se lansează proiectele pe mainnet.

Fă muncă de detectiv pe piața de ICO-uri

Scăderile pieței separă grâul de neghină, mai ales când vine vorba de ICO-uri. La început de ianuarie, era clar că praful în ochi aruncat de cei care promit ICO-uri de succes o să se mai risipească. Multe jetoane se tranzacționează în pierdere când ajung la schimb. Așadar, investitorii trebuie acum să aibă cunoștințe mai bune. În loc să fie luați de valul de FOMO și să intre într-un crowdsale care se încheie mâine, ar face mai bine să pună fisele ether de-o parte și să investigheze proiecte ale căror vânzare începe în câteva luni.

Este bine să citești cum trebuie toate documentațiile tehnice, să cauți echipa pe Google și să studiezi utilitatea reală a criptomonedei. Așa cum traderii cu experiență își dau seama dacă piața a întins o cursă pentru urși, un cercetător de ICO-uri poate să își dea seama ce proiecte au șanse de succes înainte să se prindă toată gloata.

Ia-ți un loc de muncă

Dacă nu îți mai acoperi cheltuielile din trading, poate că este timpul să îți iei un loc de muncă. Nu vorbim aici de o casierie la hypermarket, ci despre un loc de muncă în zona cripto. În perioada asata, multe companii cripto fac angajări. La fel ca o mare parte din comunitatea cripto, sunt încrezători că aceste condiții de piață a urșilor sunt doar temporare.

Partea bună când lucrezi cu criptomonedele, chiar dacă locul de muncă nu este tocmai de top, este că vei fi plătit în cripto. Când ies din nou taurii pe piață, criptomoneda pe care ai câștigat-o valorează dintr-o dată mult mai mult.

INFORMAȚIILE APĂRUTE PE SITE NU REPREZINTĂ SFATURI FINANCIARE. PENTRU ORICE DECIZIE FINANCIARĂ IMPORTANTĂ, CONSULTAȚI PROFESIONIȘTI AUTORIZAȚI.
MAI MULTE INFO LE GASITI IN TERMENI SI CONDITII