Prețul bitcoin și piețele crypto în general au pierdut din valoare în ultimele șase săptămâni. Au avut câteva reveniri ici și colo, dar în acest moment bitcoinul a ajuns la minime absolute, atingând 6600$ ieri și ștergând cu buretele tot ce a câștigat în ultimele trei luni.

Prețul bitcoin a avut o scădere masivă de mai bine de 65%

Mulți entuziaști și trader caută să își dea seama care este baza – prețul minim față de care bitcoinul nu o să mai scadă și după care urmează o creștere de preț. Astăzi, bitcoinul a avut o scădere la minime de 6000 de dolari la toate schimburile globale, după ce acum doar două zile era de 8-9000 de dolari.

Deocamdată prețul a scăzut cu mai bine de 65% față de maximele absolute din decembrie.

În ultimele 12 ore, volumele tranzacționate au fost slabe, cu mai puțin de 6 miliarde de dolari circulați. Cifra a crescut însă puțin între timp.

Primele cinci schimburi la care apelează oamenii în acest moment sunt Bitfinex, Okex, Binance, GDAX și Bitstamp. Yenul japonez este moneda dominantă pentru care se tranzacționează acum. 40% din volumul total se tranzacționează la conversia în yeni. Pe locul doi se află dolarul (36%), urmat de tether (10%), euro (7%) și won coreean (2%).

Indicatorii tehnici

Dacă ne uităm pe graficele pe zi, pe patru ore și pe 30 de minute, le vedem pline de sânge de sus până jos. Piața lichidează masiv. Cele două mișcări medii simple (SMA) pe 100 și pe 200 de zile par să se apropie de o convergență. Cu toate acestea, s-au despărțit din nou iar SMA100 se scufundă sub SMA200. Asta indică o piață clară a urșilor, de mare viteză. MACD scade sub nivelul de recuperare, sugerând o lungă perioadă de lichidări.

MACD și RSI/Stocastica arătau o recuperare bună după ce s-au apropiat de zona de 6600 de dolari, dar s-a dovedit a fi ceea ce traderii numesc ”saltul de pisică moartă”, un semn de viață înșelător.

Oscilatoarele RSI și Stocastica arată ceva indecizie deocamdată și s-ar putea să vedem o recuperare pe termen scurt. Creșterea temporară la 7000$ arată că există o posibilitate în acest sens. Registrele de comenzi de la mai multe schimburi arată foarte patina rezistență în zona 7-8000 de dolari, dacă taurii reușesc să își adune energiile. Pe de altă parte, fundația este relative solidă la 6100 de dolari. Totuși, dacă va fi străpunsă atunci un preț de 5000 de dolari este iminent.

Piețele de active digitale suferă pierderi majore

Primele zece criptomonede suferă toate pierderi extreme astăzi. Pe locul doi ca volum de piață, ethereum a scăzut cu 11%. O fisă se tranzacționează la 737$. Ripple a scăzut cu 8% (0,74$) iar Bitcoin Cash cu 16% (la minime de 947$). În cele din urmă, Cardano a scăzut la 0,33 de dolari astăzi, scădere de 11% în ultimele 24 de ore.

Cei mai mulți traderi pe forumuri și pe canalele de telegram încearcă de mai multă vreme să prezică baza de preț. Unii încă mai cred că s-ar putea să se ajungă la minime de 4500$ pe termen scurt. Alții cred că urmează o reversie de trend curând și că ne putem aștepta la prețuri de 13-15000 de dolari până în martie. Per total, piața este dominate de urși, ceea ce a eclipsat orice semn de optimism și euforie pe care îl aveau traderii acum șase săptămâni.