În ultimele luni s-a discutat mult pe canalele dedicate bitcoinului despre moneda digitală tether și dacă aceasta este sau nu corelată cu dolarul. Există sceptici, speculanți, utilizatori de Twitter dar și raporturi bine întocmite care pretind că printarea de tether a avut effect considerabil asupra prețului bitcoin în ultimul an.
Un student doctorand la Universitatea din Groningen a analizat siguația și a descoperit că este puțin probabilă teoria că fisele tether noi pompate în sistem au făcut prețul să crească nejustificat.
Statisticile nu arată că bitcoinul ar fi fost pompat de tether
Acum două zile, Oleksandr Ivanov, analist de date de la Universitatea din Groningen, a publicat un punct de vedere statistic care studiază teoria cum că bitcoinul ar fi fost pompat de printarea de tether. Mulți cred că faptul că s-au printat noi fise tether a făcut să crească valoarea bitcoinului semnificativ. S-a spus că anul trecut creșterea fenomenală a bitcoinului ar fi fost cauzată de tether.
Un studio numit „Raportul tether” spune că atunci când s-a printat USDT, prețul bitcoin a intrat în viteză superioară „la două ore după alocarea a 91 de burse tether pe portofelele Bitfinex”. Chiar dacă unii cred că cele două monede sunt legate între ele, Ivanov spune că această corelație este „în orice caz destul de aproape de zero”.
„Am abordat problema din punct de vedere statistic. Dacă presupusa strategie tether este adevărată, ar trebui să vedem o corelație pozitivă între schimbarea numărului de tether și schimbarea prețului bitcoin în grafice de tip apropiate”, explică analiza lui Ivanov.
date istorice ale prețului bitcoin și numărul de tether în 2017, apoi schimbările procentuale ale prețului bitcoin
schimbarea zilnică a volumului de piață pentru tether
Ivanov a folosit istoricul de preț al bitcoinului de pe Coinmarketcap și numărul de fise tether în 2017. Apoi a calculate procentul zilnic al schimbării de preț și schimbările zilnice ale numărului de tether existenți.
„Apoi, am printat schimbările procentuale zilnice ale bitcoinului comparative cu numărul procentual de tether nou-emiși. Majoritatea punctelor se apropie de zero. Unele dintre puncte din colțul din dreapta corespund cu schimbări procentuale mari asociate numărului de tether. Sunt niște puncte marginale. Interesant este că în mare parte sunt sub zero pe axa prețului bitcoin”, detaliază Ivanov în analiza sa.
Coeficientul de corelație Pearson pentru schimbările zilnice ale prețului bitcoin și numărul de tether emiși este de -0,17168 (o valoare p semnificativă ar fi fost de 0,001). Așadar, avem o corelație negative între printarea de tether și schimbările prețului bitcoin.
Cercetătorul studiază apoi dacă tetherii noi sunt folosiți pentru a pompa prețurile bitcoin pe o perioadă mai lungă de timp.
„În fiecare dintre cazuri corelația este tot aproape de zero”, concluzionează lucrarea. Testele lui nu susțin ideea că prețul bitcoin se mișcă în tandem cu printarea de tether, deși după cum explică Ivanov, analiza lui statistică nu demontează în totalitate ideea că tetherul a manipulat piața.
„Un audit public transparent făcut la tether va face lumină în această problemă”, mai spune Ivanov.