Comisia pentru Valori Mobiliare și Burse (SEC) din Statele Unite a anunțat că a început procesul oficial de evaluare a propunerii de Bitcoin ETF înaintată de VanEck SolidX Bitcoin Trust. Acest instrument financiar ar urma să fie listat pe bursa CBOE BZX în cazul în care va fi aprobat.

“Instituirea unor astfel de proceduri este adecvată în acest moment, având în vedere problemele legale și de politică ridicate de modificarea propusă a regulilor. Instituirea procedurilor nu indică faptul că Comisia a ajuns la nicio concluzie cu privire la oricare dintre problemele implicate.”

se menționează în documentele oficiale publicate joi pe site-ul SEC.

Decizia de evaluare este oarecum neașteptată, în contextul în care solicitarea VanEck SolidX Bitcoin Trust a fost depusă în luna iunie și a fost ulterior amânată până pe data de 30 septembrie.

Majoritatea analiștilor de pe piață, inclusiv compania de investiții canadiană Canaccord, au considerat că decizia va fi amânată până în luna martie 2019.

Spre deosebire de majoritatea ETF-urilor de tip Bitcoin, fondul propus VanEck-SolidX Bitcoin Trust se bazează pe BTC real – așa-numitul “bitcoin fizic” – mai degrabă decât contractele futures Bitcoin.

Fondul garantează, de asemenea, că

“va menține asigurarea globală subscrisă de diferiți transportatori de asigurare” pentru a “proteja investitorii împotriva pierderii sau furtului de mărfuri al Trustului”.

Deși fondul ar fi disponibil tehnic pentru cumpărătorii retail, fiecare acțiune ar reprezenta 25 de BTC (mai mult de 160 000 USD la cursul de schimb curent).

Practic, se va adresa în special investitorilor instituționali și celor care dispun de sume mari. Decizia de a stabili o valoare mare pentru produsul derivativ a fost luată deoarece SEC a fost deosebit de precaută în aprobarea produselor riscante ce sunt accesibile pentru cumpărătorii simpli.

Cu toate acestea, perspectivele pentru aprobarea ETF rămân nesigure, deoarece SEC a eliminat până în prezent toate cererile de acest tip.

Comisarul SEC Hester Peirce a cerut în ultimele zile autorităților de reglementare să fie mai deschise pentru produsele cripto. Ea a publicat o poziție contrară publică după ce comisia a decis să respingă ETF-ul propus de frații Winklevoss.

Cu toate acestea, până în prezent, poziția favorabilă exprimată de Peirce a rămas o voce minoritară în comisie.

SEC a declarat că a primit mai mult de 1.400 de comentarii cu privire la modificarea regulii propuse ce ar permite listarea acestui Bitcoin ETF.