Site-ul de monitorizare bancomate relevă că, în prezent, există peste 4000 de bancomate cripto în lume. Majoritatea acceptă Bitcoin (BTC) iar un procent în creștere acceptă și Bitcoin cash (BCH).

Cele mai multe dintre automate, numite BATM-uri, se găsesc în SUA, cu toate că prezența lor se face simțită nu numai în țările dezvoltate din Europa, dar și în Asia și America Latină.

SUA și Europa

Potrivit datelor furnizate de Coinatmradar, SUA deține cele mai multe bancomate cripto. Având 2.493 –sau 55.9 % din nr. total de BATM-uri. 45 dintre cele 50 de state au minim un ATM cripto, California conducând cu 475 de unități, urmat de Illinois cu 252. Numai Chicago are 226. În New York se găsesc 131, iar în Georgia există 121 de automate, unul fiind in capitala Atlanta.

America de Nord, incluzând Canada, are 71.7% din nr. total de bancomate cripto din lume, cu 2.981.

cryptocoin

Europa se află pe locul 2 la acest capitol, având 958 de automate cripto, sau 23.1%. Austria are cel mai mare număr 270, iar în UK se găsesc 214. În ciuda faptului că Bitcoin și-a pierdut 70% din valoare în ultimul an, numărul de BATM-uri a crescut în UK și Austria.

Alte țări cu un număr însemnat de automate sunt Cehia (65), Spania (65), Rusia (46) și Elveția (45). Si in Romania se gasec (28) de bancomate cripto, pe langa cele de la zebra pay.

Crește numarul de bancomate cripto si in în America Latină

Una dintre zonele care a înregistrat creșteri este America Latină care acum are 1.7% dintre BATM-urile din lume. Este un număr însemnat, având în vedere că multe sunt localizate în zone aflate în dezvoltare. Columbia are cele mai multe din regiune adica 26 de unități. Aici, numărul a crescut în ultimul an, datorită companiilor care s-au extins în mod agresiv pentru a deservi migranții din Venezuela. Majoritatea sunt stabiliți în Columbia și tranzacționează în criptomonede și le trimit acasă, în țara lovită de criza economica.

În Peru există un BATM, în Argentina sunt 8, în Costa Rica se găsește o unitate, ca și în Guatemala, pe când Mexic are 11. În Asia se găsesc 107 iar în Europa de Est se găsesc 11, în parte din cauza rolului de epicentru al industriei de minare.

Fără semne de încetinire

Coinatmradar.com relevă că în jur de 6 ATM-uri sunt instalate zilnic.

Genesis Coin este producătorul principal, cu aproximativ 1.326 instalate în jurul lumii. Pe locul doi se află General Bytes cu 1.250, urmat îndeaproape de Lamassu, cu 435.

Majoritatea unităților oferă doar posibilitatea de cumpărare cripto. Monedele suportate sunt BTC, BCH, ethereum (ETH) și litecoin (LTC).

Deoarece numărul BATM-urilor a fost în creștere, în timpul anului trecut, în ciuda căderii pieței, se pare că numărul acestora va continua să crească și în 2019.