Anul 2018 a însemnat multe schimbări pentru ecosistemul cripto. De la tokenuri security până la iarna prețurilor, evoluția criptomonedelor este din ce în ce mai dificil de prezis.

Dincolo de declarații, există însă trei conflicte interne ce se vor manifesta vizibil în anul următor.

Ideologie versus produse cerute de piață

ICO-urile din anii anteriori au avut o altă evoluție față de cele actuale. Dificultățile de obținere a finanțării s-au înmulțit, forțând o schimbare de abordare.

Începuturile Web 2.0 s-au realizat în tranșe. Bazele Web 3.0 se ridică simultan. ICO-urile Web 2.0 au strâns bani ușor. Companiile Web 3.0 au o evaluare ridicolă încă din prima zi.

Ambele tipuri de inițiative încearcă să găsească produsele potrivite pentru piață. Diferența este că proiectele Web 3.0 se bazează pe ideologie ca produs final din prima zi. Ideologia este principiul de coordonare între toate părțile care iau parte la ecosistemul cripto.

Amazon a decis să utilizeze protocoalele internet pentru a transforma achiziționarea cărților în cea mai rapidă, mai simplă și mai plăcută experiență de cumpărături posibilă. Google a avut ca misiune “organizarea informațiilor din lume pentru a deveni universal accesibile și utile”. În 14 ani, interpretarea afirmației s-a schimbat dramatic.

O astfel de schimbare este relativ ușor de realizat într-o companie organizată central. Dar dacă Amazon și Google ar fi avut nevoie de aprobarea acționarilor pentru o schimbare de direcție? Cel mai probabil, nu ar fi ajuns unde se află acum în acea sistuație. Alinierea și evoluția ideologiei la scară mare este extrem de complexă.

În 2019, vom vedea o schimbare. Proiectele open-source vor căuta în continuare să obțină finanțare de la public pentru ideile lor. Companiile Web 3.0, însă, vor trebui să ofere demonstrații ale produselor lor înainte de a obține finanțare de la fondurile de investiții.

Pe scurt, anul 2019 va fi revenirea venture capital (VC) pe piața cripto.

Evaluarea pieței versus adopție

Cel mai bun exemplu: 130 miliarde și 10.000. Evaluarea totală a pieței cripto în dolari a ajuns la 130 miliarde de dolari. Numărul total de utilizatori ai aplicațiilor descentralizate Ethereum este de 10.000.

Alt exemplu: 14.000 de comercianți din lume acceptă Bitcoin. Există peste 4000 de bancomate doar în Argentina.

Un al treilea exemplu – cel mai popular DEX Ethereum are 700 de utilizatori activi zilnic.

În 2019, vom conștientiza că folosim criterii de evaluare a adopției greșite. Metrica multiplicării tokenurilor în circulație cu prețul este ridicolă.

Adoptarea exponențială a tehnologiilor DLT și a activelor cripto va genera noi modele de evaluare a succesului și va contribui la maturizarea industriei.

Cripto-entuziaști versus cripto-sceptici

De fiecare dată când Jamie Dimon sau Nouriel Roubini fac o declarație publică, generează o furtună de argumente contra.

Există un conflict clar definit între cripto-entuziaști și cripto-sceptici, ce nu lasă loc pentru înțelegere reciprocă sau empatie. Din punct de vedere istoric, fiecare schimbare majoră a necesitat o bază solidă de sprijin. Evangheliștii schimbării continuă să lupte împotriva status quo, până reușesc să inițieze revoluția. Comunitatea DLT are tenacitatea necesară.

Ecosistemul cripto are nevoie de o nouă abordare.

Piața se mișcă cu viteză diferită. Proiectele care nu fac declarații dramatice și își lansează produsele în mod profesional sunt pierdute din vedere. Există mulți care își văd de treaba lor, construiesc și livrează (un exemplu fiind waves).

Corporațiile evită să facă declarații publice cu privire la poziția lor pe DLT, dar lucrează ca niște maniaci în spatele scenei. Companii Fortune 500 cer brevete de invenție pentru blockchain, dar nu au nici o intenție reală de a le pune în practică.

Christine Lagarde, directorul executiv al FMI, a avut dreptate:

“Există cerințe noi ce se dezvoltă continuu pentru bani și pentru obiective esențiale ale politicii publice. În timp ce cazul monedei digitale nu este universal, ar trebui să îl investigăm în continuare, serios, cu atenție și creativ “.

Ecosistemul cripto este intr-o continua crestere. Blockchain și DLT au un potențial imens, care nu este încă realizat. Dar am putea să identificăm unele avantaje pe care le oferă în 2019.