În februarie 2018, Comisia de Supraveghere a Burselor și Securities din SUA (SEC) a emis un avertisment cu privire la ofertele inițiale de monede (ICO). Din acel moment, proiectele cripto au trebuit să ia în considerare diferite opțiuni pentru distribuirea tokenurilor și finanțarea dezvoltării lor, printre care figurează si SAFT.

O alternativă pentru distribuirea unui token este airdrop, în care tokenurile sunt oferite (gratuit) deținătorilor unei criptomonede existente.

Marco Santori, fost partener la firma de avocatură Cooley LLP, are o viziune pozitivă asupra lor.

“Airdrop-urile nu pot face nici un rău. De fapt, credem că pot face lucrurile mai bune “

a declarat Santori, care este acum președintele și consilierul legal la Blockchain, un furnizor de portofel digital pentru Bitcoin.

“Airdrop-urile nu evită legile privind securities, dar, atâta timp cât tokenul distribuit nu intra în această categorie, nu ar trebui să fie probleme. Cred că pot fi un instrument puternic pentru descentralizare”

a clarificat Santori.

Într-un interviu recent, avocatul a detaliat și opiniile sale cu privire la strângerea de fonduri și viitorul reglementării. O alternativă utilă față de ICO-urile tradiționale este structura denumită SAFT – Simple Agreement Future Tokens. În cadrul aranjamentului, investitorii acreditați împrumuta bani unui proiect cu promisiunea că tokenurile vor deveni disponibile după ce rețeaua este în funcțiune.

Ideea a fost lansată în octombrie 2017 și de atunci, SAFT a devenit un standard de piață.

“Cred în cadrul SAFT ca fiind probabil cel mai bun pe care îl avem astăzi”, a spus Santori. “Dacă adăugați claritatea suplimentară pe care SEC a oferit-o în contextul discursului lui Bill Hinman sau așa-numitul test “Hinman” care a încorporat cadrul SAFT, atunci aveți o imagine destul de completă”.

Santori se referă la declarațiile făcute de directorul SEC al diviziei de finanțare a corporațiilor în iunie 2018. La acea vreme, Hinman a abordat posibilitatea ca un token să înceapă să funcționeze ca security și apoi treacă în altă categorie după ce rețeaua a devenit suficient de descentralizată, precum Bitcoin.

În ceea ce privește SEC, Santori nu crede că autoritatea de reglementare va transmite alte îndrumări pentru proiectele ICO.

“Probabil că am obținut toate îndrumările informale pe care le vom obține”, a spus el.

Legile existente ar putea fi destul de bune pentru autoritățile de reglementare, crede Santori.

“Departamentul de Trezorerie și FinCEN [Rețeaua de Combatere a Crimelor Financiare], în special, au rămas pe poziții. Ei au spus că legile pe care le avem sunt suficiente; regulile pe care le avem sunt suficiente.”

Santori consideră că decizia finală asupra faptului dacă un token este sau nu security va fi de competența instanțelor.

“Un număr de procese se încheie astăzi prin tribunalele federale și, probabil, procesele private vor răspunde la întrebare”

a mai declarat acesta.