Doi dezvoltatori Bitcoin, Joost Jager și Paul Itoi, au propus utilizarea rețelei Lightning ca sistem de mesagerie. Un update recent la rețea permite adăugarea de mesaje la microtranzacțiile Lightning. Așadar, au apărut astfel două soluții tehnice – Sphinx Chat și Whatsat, care oferă beneficiile criptării pentru mesaje.

Când vine vorba despre comunicarea electronică, în general aplicația de mesagerie este responsabilă pentru criptarea mesajelor. Practic, utilizatorii trebuie să aibă încredere într-o entitate centralizată al cărei cod nu a fost verificat, care susține că mesajele pot fi decriptate doar de expeditor și destinatar. De asemenea, există riscul ca guvernele să pună presiune pe aceste companii să le ofere acces.

Acesta este motivul pentru care majoritatea cripto-entuziaștilor au încredere doar în aplicațiile open-source precum Signal. Alte aplicații centralizate, precum WhatsApp și Telegram, prezintă un grad mai redus de încredere că datele rămân confidențiale.

Mesageria Lightning Network

Prin comparație, mesageria Lightning Network se bazează pe infrastructura rețelei secundare descentralizate a Bitcoin. Cu aproximativ 11.000 de noduri publice (cunoscute), mesajele Lightning Network sunt dirijate prin această rețea asemănătoare cu Tor fără nici o autoritate centrală. Prin configurarea unui canal direct cu destinatarul, mesajul se transmite direct către acesta.

„Chatul pe Lightning face, de asemenea, mult mai greu să afli cine comunică cu cine”, a explicat Jager. „Nu este necesar să aveți o conexiune directă (observabilă) TCP / IP între utilizatori și nu există niciun server central care să poată reconstrui căile de comunicare”.

Foloseste un browser open-source – Foloseste BRAVE!

În opinia lui Jager, o aplicație care gestionează în același timp și mesageria și plățile are fi una de mare succes.

„Avantajul cheie este integrarea capacității de plată și comunicare sub o singură identitate”,

a spus el.

„Credința noastră principală este că confidențialitatea și rezistența la cenzură pe care Lightning le oferă pentru plăți ar trebui să se aplice în mod egal conversațiilor. În plus, utilizarea Lightning pentru chat va accelera adoptarea Bitcoin ca mijloc de plată”.

Whatsat este în prezent în testnet, iar codul său sursă este pe GitHub. Jager speră că acest proof of concept va inspira alți dezvoltatori care să ofere un produs finit.

Sfinx Chat în prezent în versiune de testare beta închisă, ceea ce înseamnă că va mai dura câteva luni până când vom afla dacă răspunde așteptărilor.

CryptoZZ