Un grup de mari producători de automobile vor testa o rețea blockchain pentru identificarea vehiculelor. Testele se bazează pe inițiativa Mobility Open Blockchain (MOBI), care integrează tehnologia blockchain pentru a efectua automat plăți fără a fi nevoie de numerar sau carduri.

Participanții la inițiativă sunt BMW, General Motors, Honda, Ford și Renault, iar testelor vor începe luna viitoare în SUA.

Mobility Open Blockchain

Practic, proiectul urmărește să aloce fiecărui vehicul o identitate unică, ce va fi folosită ulterior în interacțiunea cu participanții la trafic. Datele stocate pe blockchain vor include proprietarul și istoricul mașinii. MOBI își propune să înlăture nevoia unui om atunci când decontează taxe de drum, de autostradă și taxe de parcare.

Fondată în mai 2018 de mai mulți producători majori de mașini, Mobility Open Blockchain a lucrat pentru a permite împărtășirea datelor rutiere între producători, un pas către dezvoltarea de autovehicule autonome.

Conform raportului publicat de Nikkei Asian Review, vehiculele participante ar putea în cele din urmă să plătească automat cheltuielile odată conectate la alte rețele, cum ar fi stațiile de încărcare sau alimentare.

Proiectul va include si criptomonede

MOBI încearcă de asemenea să includă criptomonedele, care ar putea fi folosite pentru recompensarea utilizatorilor.

În această vară, Daimler – compania-mamă a Mercedes-Benz – a încheiat un parteneriat cu firma blockchain Riddle & Code pentru a produce un portofel hardware pentru automobile. Portofelul ar putea fi folosit pentru a crea, de asemenea, o identitate criptografică pentru vehicule.

De asemenea, Jaguar Land Rover analizează posibilitatea de a răsplăti șoferii cu criptomonede pentru datele pe care le pun la dispoziția companiei.