Peste 50 de bănci au participat la un proiect pilot de testare a platformei blockchain dezvoltată de R3.

Inițiativa Voltron, construită pe platforma Corda de la R3, a urmărit simularea mai multor tranzacții digitale cu scrisori de credit în 27 de țări de pe șase continente.

Platforma Voltron utilizează tehnologia blockchain pentru a reduce timpul necesar pentru a executa întregul proces de emitere a scrisorilor de credit. Rezultatele pilotului au demonstrat că durata procesului a fost redusă de la 5-10 zile la mai puțin de 24 de ore.

50 de bănci din 27 de țări

Printre participanții la proiectul pilot s-au numărat ABN AMRO, Alfa Bank, Banco de Crédito del Perú-BCP. China Everbright Bank Sucursala Hong Kong, CommerzBank Banca Comercială din Qatar, Societe Generale și Banca Britanică Saudită – SABB.

Platforma Voltron a fost dezvoltată în parteneriat cu Bain, CryptoBLK și R3 pe platforma cloud Azure a Microsoft. Proiectul pilot a durat șase săptămâni și a înregistrat rezultate excelente. 96% dintre participanții au declarat că Voltron va accelera procesul de emitere de scrisori de creditare. La fel, va îmbunătăți eficiența și va reduce costurile.

Băncile susțin restructurarea sistemelor existente

Potrivit unui studiu realizat printre participanții la pilot, 86% dintre aceștia consideră că sistemele tradiționale bazate pe hărtie sunt ineficiente. Atât corporațiile, cat și băncile apreciază că procesele bazate pe suport de hârtie sunt consumatoare de timp și predispuse la risc.

Acestea sunt principalele motive pentru care majoritatea instituțiilor financiare s-au declarat dispuse să implementeze tehnologia blockchain.

Platforma Voltron este conceputa pentru a fi compatibila atât cu Corda, cât și cu Corda Enterprise. Proiectul are ca scop înlocuirea legăturilor și a rețelelor tradiționale de finanțare cu un registru distribuit.

În luna martie, gigantul bancar HSBC din Marea Britanie a declarat că dorește să folosească platforma cu partenerii bancari din Coreea de Sud.