ICO-urile au reprezentat un model de strângere de fonduri complet nou pentru piața financiară, însă fondurile de investiții nu intenționează să piardă oportunitatea de a beneficia de pe urma domeniului exploziv reprezentat de proiectele blockchain.

Pentru Venture Capital riscul e o normalitate.

Venture Capital (VC) sunt fondurile de investiții dispuse să ofere sume importante pentru a sprijini dezvoltarea unor proiecte – indiferent că este vorba despre o idee pe hârtie sau un start-up care și-a început deja activitatea. În general, investițiile de acest tip sunt foarte riscante, deoarece nu există garanții de obținere a unui profit, însă companiile VC sunt dispuse să își asume aceste riscuri deoarece și beneficiile pot fi mult mai mari.

Modelul ICO oferă oportunitatea de a investi oricui, iar inițiatorii proiectele au libertatea de a-și dezvolta ideile fără restricții, iar fondurile de investiții nu au ratat această oportunitate. Companiile Venture Capital au început să investească în piața cripto încă din 2013, deoarece oferă avantaje majore față de programele clasice de finanțare a start-up-urilor.

În piața financiară clasică, dacă o investiție nu are performanța dorită, este foarte dificil să retragi capitalul investit. Când vine vorba de piața cripto, dacă investiția s-a făcut de exemplu prin achiziția de tokenuri, acestea pot fi vândute. De asemenea, este clar că tehnologia blockchain va avea aplicabilitate în foarte multe domenii, ceea ce înseamnă că va genera profituri viitoare.

Lichiditatea de pe piața cripto înseamnă de asemenea profituri obținute mult mai rapid – dacă profitul mediu pentru investițiile clasice în 2017 a fost de 8.7%, fondurile cripto au înregistrat și 3000%. Aceste rezultate au determinat creșterea numărului de Venture Capital cripto de la 58 în 2017 la peste 225 în prima jumătate a lui 2018.

Reglementarea reduce frica

Din 2012, fondurile VC au contribuit cu peste 2.5 miliarde de dolari pe piața de criptomonede, cu toate dificultățile generate de lipsa de reglementare.

Într-adevăr, noile legi menite să sporească securitatea, protecția și reducerea fraudei ar putea avea un impact substanțial. Deciziile precum anunțul recent al SEC pentru clasificarea Bitcoin și Eter drept commodities și nu securities, înseamnă, de asemenea, că fondurile de investiții pot intra pe piață cu mai puțină frică de repercusiuni juridice. În plus, natura globală a blockchain și a cadrului său de reglementare facilitează navigarea în ecosistem pentru a găsi condiții favorabile.

“SEC și alte autorități de reglementare încearcă să adopte măsuri adecvate și au încercat în mod activ să angajeze comunitatea cripto în ultimele luni pentru a obține mai multe contribuții. Actuala incertitudine creează riscul ca Statele Unite să devină o opțiune secundară față de alte țări cu politici definite și prietenoase. Cred că SEC și alte autorități de reglementare sunt conștiente de acest lucru și încearcă să-și echilibreze misiunile de a încuraja inovarea și de a proteja consumatorii și sunt încrezător că vom vedea orientări clare, bine gândite și orientate spre industrie în scurt timp” a declarat Greg Gilman, CEO al Science Blockchain.

Interesul este în creștere

Creșterea adopției blockchain garantează că interesul pentru investițiile în acest domeniu va crește la rândul său. Giganți VC precum Alphabet și Sequoia Capital au investit milioane de dolari în proiecte majore, iar Lightspeed, care a finanțat și Snapchat, și Venrock – brațul VC al companiei Rockefeller – și-au anunțat intențiile de a începe să susțină noi proiecte cu investiții planificate în acest sector.

Până în martie 2018, mai mult de 400 milioane de dolari au fost deja angajate din fonduri de investiții pentru a sprijini start-up-uri care operează într-o varietate de industrii.

ICO reprezintă o amenințare majoră pentru modelul de afaceri al capitalului de risc și au redus în mod dramatic costul finanțării inovării pentru protocolul și tokenurile utility. Investitorii ICO au puțină putere de negociere și nu solicită acțiuni preferențiale sau tratament special. Capitalul nu mai este un instrument de negociere pentru VC pentru a extrage profituri mari și de a controla proiectele inovatoare. Astăzi, noile firme de investiții în cripto trebuie să furnizeze servicii care sunt valoroase pentru proiectele criptografice și pentru comunitățile pe care le creează – banii se obțin ușor, valoarea adăugată este ceea ce se caută. În trecut, capitaliștii de risc au oferit valoare sub formă de bani și consultanță, dar puțini s-au deranjat să dezvolte servicii și produse care au ajutat cu succes proiectele”, atrage atenția Tom Graham, co-fondatorul TLDR Capital.

Așadar, chiar dacă presa va sublinia explozia de ICO-uri, fondurile de investiții de tip VC vor fi cele care vor oferi fundația de care acest proiecte vor avea nevoie pentru a construi succesul.