Compania Walmart a solicitat un patent pentru utilizarea de roboți autonomi în livrarea produselor. Aceștia ar urma să se autentifice în rețea și să fie controlați prin tehnologia blockchain. Acestea sunt ideile din spatele patentului solicitat recent de gigantul de retail din Statele Unite.

Într-un efort de a intra în competiție cu Amazon, Walmart intenționează să utilizeze roboți autonomi pentru livrări. Aceștia ar putea utiliza semnale wireless pentru a comunica și a-și verifica identitatea.

Pentru a evita atacuri asupra rețelei, Walmart dorește să utilizeze tehnologia blockchain:

”În unele exemple de realizare descrise mai sus, tehnologia blockchain poate fi utilizată pentru a înregistra semnalele de autentificare și informații de identificare pentru a facilita relaționarea dintre dispozitivele electronice autonome. Unul sau mai multe dintre dispozitivele electronice autonome descrise aici pot deveni un nod într-un sistem blockchain care stochează o copie a datelor de înregistrarei. Actualizările pe blockchain pot conține semnale de autentificare sau informații de identificare, iar unul sau mai multe noduri din sistem pot fi configurate să încorporeze una sau mai multe actualizări în blocuri pentru a fi adăugate în rețea”

se explică în documentația depusă.

Acesta nu este primul patent bazat pe blockchain solicitat de Walmart în ultimul an. Anterior, au lansat ideea de a utiliza tehnologia DLT pentru gestionarea pachetelor în depozite.

Sistemul propus

presupune rezervarea automată a spațiului pentru colete, în funcție de disponibilitate. În acest mod, se asigură că vor livra comenzile doar dacă este suficient spațiu disponibil.

Un alt patent se referă la utilizarea blockchain pentru gestionarea sistemelor de drone. Rețeaua de magazine planifică să transporte pachetele de la magazine către clienți cu ajutorul dronelor.

Acestea ar urma să fie urmărite și controlate printr-o rețea blockchain, care să asigure eficiența maximă.

Multe dintre conceptele propuse de Walmart par destul de greu de aplicat în practică. Totuși este interesant de observat că gigantul comercial manifestă un interes deosebit pentru tehnologia blockchain. Totodată este interesat si de aplicabilitatea în activitatea de distribuție.