Una dintre cele mai impresionante utilizări ale tehnologiei blockchain este capacitatea de a înregistra informații în mod fiabil și de a verifica când și unde au fost adăugate în rețea.

Această caracteristică, combinată cu capacitatea de a sincroniza un registru, înseamnă că toate părțile pot obține aceleași informații în același timp și pot avea încredere în veridicitatea acestor informații. Rezultatul a fost tendința generală pentru a trata blockchain-urile precum notariile digitale infailibile, care înregistrează informații veridice și le împărtășesc. Utile, cu siguranță, dar cu limitări semnificative.

Faptul că știu când și unde a fost creat un produs este foarte util, iar posibilitatea de a-i urmări traseul este o metodă eficientă de a reduce fraudele, dar nu reprezintă o unitate economică ce poate fi comercializată.

Tokenurile digitale, pe de altă parte, sunt create special pentru activitatea economică, mai ales că sunt gestionate pe blockchain.

Să luăm exemplul unui medicament – este necesar atât să înregistrăm când și unde a fost creat, dar trebuie să fie și vândut prin rețeaua de distribuție și ulterior prin farmacii.

Prin crearea unui token digital care reprezintă acel medicament avem posibilitatea de a înregistra istoricul său și, în același timp, îl putem comercializa prin transferul de la un cont la altul.

Blockchain-urile publice precum Ethereum sunt create pentru a putea gestiona logistici complexe prin intermediul contractelor smart, oferind în același timp posibilitatea de a crea un număr nelimitat de tokenuri de diferite tipuri. Unele tokenuri (de tip criptomonede) sunt fungibile prin natura lor, în timp ce altele au tipologie unică.

Viitorul comerțului este în contractele care presupun convertirea tokenurilor, care reprezintă bunuri și servicii în tokenuri, care reprezintă bani.

Sistemul prezintă avantajul costurilor reduse și reducerea complexității operațiunilor, iar contractele smart oferă toate avantajele pentru crearea unor relații de afaceri corecte.

Tokenurile oferă avantaje majore mai ales pentru companiile mari, care tind să piardă controlul asupra sistemelor de aprovizionare și distribuție deoarece folosesc foarte mulți sub-contractori și furnizori. Prin utilizarea tehnologiei blockchain și a contractelor smart, aceste companii au posibilitatea de a ține evidența volumelor achiziționate și de a obține astfel prețul corect pentru materiile prime.

Primul pas în direcția eficientizării activităților economice este de a înceta să folosească tehnologia blockchain ca pe registrele clasice și să adopte conceptul de tokenizare a bunurilor și serviciilor.