Dezvoltatorul Bitcoin core Matt Corallo a lansat un mining pool al cărui scop este de a descentraliza operațiunile de mininig pentru BTC. Preocuparea sa pentru acest proiect a fost determinată de creșterea influenței pe care mining pool-urile controlate de Bitmain o au asupra ratei de hash din rețea.

Începând cu 25 iunie, Corallo a lansat un mining pool bazat pe protocolul BetterHash, care oferă opțiunea minerilor de a utiliza propriile template-uri de block în locul celor recomandate de proprietarii mining-pool-ului.

Majoritatea celorlalte pool-uri folosesc protocolul Stratum, cel mai răspândit printre mineri.

”Prin Stratum, minerii primesc template-urile de block, informațiile despre cum să construiască baza și informațiile ce reprezintă toate tranzacțiile din block. Asta înseamnă că le lipsește controlul asupra a ceea ce minează”, a declarat Corallo.

În opinia sa, asta înseamnă de asemenea că membrii pool-urilor nu au control asupra activităților derulate de aceștia, astfel încât pot fi folosiți pentru a provoca atacuri de 51%, pentru cenzurarea tranzacțiilor sau pentru acțiuni de tip double-spending.

Protocol nou de minare Bitcoin in teste

Proiectul TheBlueMatt este încă în lucru pe github, după cum recunoaște creatorul său, deoarece încă mai are vulnerabilități la atacurile Ddos și nu este capabil să detecteze duplicatele, însă reprezintă un pas important pentru cei care sunt îngrijorați de influența pe care Bitmain o are asupra Bitcoin.

După cum am menționat anterior, AntPool și BTC.com dețin în prezent 42% din rata de hash a rețelei, iar Bitmain a investit și în ViaBTC care deține încă 9%.

Pentru Corallo, descentralizarea Bitcoin este esențială, astfel încât a creat o alternativă:

”Acest protocol este creat pentru a permite utilizatorilor să ruleze prorpiul nod complet dacă doresc. Pot să-și construiască propriile template-uri, să își selecteze propriile tranzacții, să aleagă ce block să mineze, astfel încât pot fi prevenite atacurile de 51% sau atacurile egoiste”

“Asadar este nevoie de un Protocol nou de minare Bitcoin”. Restul proceselor se mențin la fel – minerii își plătesc cotizațiile și interacționează normal, dar nu mai sunt controlați de deținătorii mining-pool-ului.

”Minerii sunt mineri din nou, în loc să fie parte a pool-ului”, a concluzionat Corallo.