Cu câteva zile în urmă, cel mai controversat hard Fork al Bitcoin, Bitcoin cash-BCH, a realizat un upgrade al rețelei, care dorește să ofere mai multă funcționalitate și mai multă individualitate față de cirptomoneda predecesoare. La blocul 530350 codul a fost modificat pentru a permite blocuri de 32MB și contracte smart, upgrade implementat de toți minerii, dar aproximativ 16% dintre noduri încă mai rulează vechea versiune de software.

Practic, asta înseamnă că acești utilizatori sunt complet în afara sistemului, iar dacă încearcă să realizeze o tranzacție, aceasta nu va fi recunoscută de restul rețelei.

Criticii Bitcoin cash afirmă că o această situație este o dovadă a lipsei de interes manifestat de membrii comunității, deoarece un upgrade similar în rețeaua Bitcoin Core, care lasă pe dinafară o parte semificativă a nodurilor, ar fi un scandal imens.

”Poți să vezi că Bitcoin cash nu e bitcoin uitându-te la reacția membrilor. Imaginați-vă ce s-ar întâmpla dacă 20% dintre nodurile Bitcoin nu ar face upgrade-ul. Toată lumea ar exploda”

a afirmat Kalle Alm, contributor Bitcoin Core.

Membrii comunității Bitcoin Cash interpretează altfel situația:

”Statisticile sunt irelevante în această situație, Cel mai probabil, motivul pentru care aceste noduri nu au făcut upgrade-ul este că nu sunt utilizate, astfel încât proprietarii încă nu au făcut efortul”,

afirmă Chris Pacia, dezvoltator în cadrul Open Bazaar.

El a declarat de asemenea că motivul calmului din comunitate este faptul că utilizatorii sunt mulțumiți de upgrade, fapt demonstrat și de declarațiile publice ale membrilor.

”Update-ul rețelei are susținerea comunității, mai ales că Bitcoin Cash dorește ca prin această măsură să intre în competiție cu rețeaua lightning a Bitcoin”,

a afirmat Matthew Newton, analist în cadrul platformei de investiții cripto eToro.

”Creșterea dimensiunii blocului și permiterea de contracte smart sunt considerate pași importanți în direcția obținerii statutului de criptomonedă dominantă”,

a adăugat Newton.

Până în prezent, noile opțiuni funcționează conform așteptărilor și facilitează și proiectele asociate – de exemplu, dimensiunea mai mare ablocurilor permite adăugarea de mesaje mai lungi pe site-ul de social media bitcoin Cash Memo.cash.

Cu toate acestea, un block mai mare înseamnă automat dificultăți pentru gestionarea unui nod întreg, deoarece depășește capacitatea majorității computerelor obișnuite, astfel încât mulți cripto-entuziaști consideră că este o abordare ce poate genera vulnerabilități în viitor și va afecta caracterul descentralizat al criptomonedei.

”Aceste opinii divergente demonstrează că există un sentiment de competiție între comunitățile Bitcoin Cash și Bitcoin. Ambele grupuri sunt pasionate de moneda pe care o susțin și sunt convinși că va câștiga această competiție. Până la urmă, ne rămâne doar să așteptăm să vedem cum vor evolua pe termen lung”,

a concluzionat Newton.