Poate părea surprinzător, dar pentru fondatorul celei de-a patra criptovalute din lume, proiectul litecoin a fost până recent unul part-time. Schimbarea s-a petrecut în iunie, când Charlie Lee şi-a dat demisia de la Coinbase, unde lucra ca director tehnic din anul 2013. El a creat moneda litecoin în anul 2011, într-o perioadă când încă lucra la Google.

Anul trecut, Lee a decis să îşi reducă programul de muncă pentru a se dedica mai mult altcoinului. În luna mai a avut loc un upgrade major pentru litecoin, iar fondatorul criptomonedei a hotărât să se dedice 100% proiectului său.

Pentru moneda care era numită şi “argintul bitcoinului”, upgrade-ul a constat în activarea Segregated Witness, care fusese propus iniţial pentru bitcoin. După luni de inactivitate şi declin, litecoinul pare să-şi revină.

Când au început să apară semnele despre upgrade, s-a înregistrat o activitate sporită din partea dezvoltatorilor, preţul a început să crească, iar moneda a primit mai multă atenţie din partea presei. Unii au considerat că activarea SegWit pentru litecoin este ca un test pentru ce se va întâmpla şi cu bitcoinul.

Odată cu acest eveniment, câteva proiecte Lightning Network au încercat să demonstreze că fixarea anumitor buguri prin SegWit poate mări capacitatea tranzacţiilor. Un developer bitcoin chiar a început să contribuie la proiect, scriind cod.

Chiar dacă entuziasmul nu mai e ca înainte, dezvoltatorii litecoin îşi continuă munca. Recent a fost deschisă şi Fundaţia Litecoin, care are ca prime scopuri dezvoltarea criptomonedei şi mărirea echipei de producţie. Primul angajat full-time al filialei din Singapore a fost “Shaolinfry”, un cunoscut developer.

Lee a fost cel de-al doilea angajat. El lucrează acum la mărirea echipei şi a transmis presei că are în vizor pe câţiva developeri, cărora le va propune joburi full-time.

Rapid şi ieftin

În plus, Fundaţia Litecoin a dezvăluit şi proiecțiile pentru proiecte, în care sunt incluse şi nişte schimbări tehnice devenite posibile după activarea SegWit. Deşi pare ciudat, Lee nu se concentrează pe asta. El a declarat că lucrul cel mai important este creşterea gradului de adopţie al litecoinului, în rândurile comercianţilor, schimburilor şi utilizatorilor: “În primul rând vreau să mă asigur că litecoinul este tranzacţionat peste tot. apoi, am să încerc să conving companiile şi comercianţii să utilizeze litecoinul pentru plăţile mici şi rapide.” El a dat ca exemplu start-up-ul de microplăţi Yours. Acesta a luat decizia de a îşi muta platforma pe litecoin, pe care l-a considerat un succes. Totuşi, mai sunt multe detalii tehnice de pus la punct.

Un eveniment important ce urmează să aibă loc îl are în centru pe unul din dezvoltatorii Bitcoin Core, Johnson Lau. Acesta lucrează la un proiect numit “Smart Crypto-Vault”, care va pune în practică ideea MAST pentru contractele smart. Lee a transmis că echipa de producţie va lansa în curând un demo al acestei tehnologii.

Printre celelalte priorităţi ale lui Lee este inclusă şi o colaborare cu Lightning Labs. Aceasta are ca scop implementarea unui Lightning Network pentru tranzacţiile cu litecoin. Mai departe, el intenţionează să integreze şi o tehnologie orientată spre confidenţialitate, numită “confidential transactions.”

Argint şi aur

Ţinând cont de aceste ţinte ambiţioase, unii s-ar întreba dacă Lee consideră că litecoinul ar putea rivaliza cu bitcoinul. Alţii sunt de părere că litecoinul este doar un mediu de testare pentru bitcoin, sau chiar un plan de rezervă în cazul în care SegWit nu se va activa pentru bitcoin.

Lee a declarat însă că se simte motivat să lucreze la acest proiect, deoarece este încrezător în oportunităţile pe termen lung. El speră de asemenea şi ca într-un viitor, cele două criptovalute să se unească: “Sunt un susţinător puternic al activării SegWit pentru bitcoin. Îmi doresc ca acest lucru să se întâmple cât mai repede. Referitor la litecoin, îmi doresc să lucreze mai îndeaproape cu bitcoinul.”

În viziunea lui Lee se află şi un concept nou, numit “atomic swaps”, care ar permite exchange-urile directe între criptovalute. Odată implementat Lightning Network, acesta va lucra atât cu litecoin cât şi cu bitcoin. Cu alte cuvinte, va deveni posibil un schimb valutar între cele două valute, fără a mai fi nevoie de intervenţia caselor de exchange.

La final Lee a transmis: “Aceasta este o schimbare a regulilor jocului şi de aici începe de fapt adevăratul joc!”

Sursa – Coindesk