Președintele Venezuelei Nicolas Maduro a anunțat că prețul criptomonedei Petro s-a apreciat de la 3.600 de Bolivari suverani la 9.000. Cu toate ca portofelul electronic pentru Petro înca nu este disponibil, guvernul continuă să vândă moneda digitală și să elibereze certificate de achiziție investitorilor.

Maduro a anunțat la televiziunea națională că moneda intră în circulaţie Vineri. Anunţul a fost făcut concomitent cu cel în care a decretat o creştere de 150% a salariului minim la nivel naţional pentru a 6-a oară în acest an.

„Preţul criptomonedei Petro va creşte de la 3.600 de bolivari la 9.000.”

De la 20 August, Maduro a corelat preţul Petro cu cel al Bolivarului suveran.

„Fiecare Petro, ca etalon al Bolivarului suveran, va avea o valoare de 3.600 Bs.s”.

După anunțul lui Maduro, economistul venezuelean Leonardo Buniak, a explicat că Petro

„valorează 3.600 Bs.s deoarece dolarii Dicom costă 60 Bs.s, la fel ca și petrolul”.

Buniak a mai adăugat că

„acum petro a fost ordonat la 9.000 Bs.s … ceea ce înseamnă că Bolivarul suveran s-a depreciat cu mai mult de 100 de procente,” elaborând mai departe:

„Să ancorezi Bolivarul de Petro înseamnă să nu îl ancorezi de nimic.”

Petro nu are caracteristicile unei criptomonede

Buniak a susținut de asemenea că

„Petro nu poate fi numit monedă digitală deoarece valoarea îi este dată de președintele Maduro și nu de cerere și ofertă”.

„Când președintele decretează că un Petro valorează 9.000 Bs.s, înseamnă că Petro nu este o criptomonedă ci un titlu de îndatorare predefinit, care nu poate fi minat. Este imposibil sa crezi ca acesta este o criptomonedă atâta timp cât valoarea nu îi este dată de cerere și ofertă.”

Portofelul digital pentru Petro este încă indisponibil. Linkurile de download pentru Windows și Linux încă afișează că „aplicația va fi disponibilă curând pentru acest sistem de operare.” În plus, ministrul finanțelor și fostul vicepreședinte Tarek El Aissami, a explicat că Google a exclus varianta mobila a portofelului Petro din Play store.

De asemenea codul criptomonedei Petro nu este disponibil pentru publicul larg, așa că existența monedei sau funcționalitatea acesteia este imposibil de verificat. Mai mult, nu au fost niciodată publicate grafice sau date care să releve detalii legate de starea rețelei Petro. Nu se cunoaște cât de activă este rețeaua, nivelul de trazacționare, rata hashshare sau orice alt fel de statistici de bază ale oricărei criptomonede.

Block-explorerul guvernului venezuelean listează 3.138 de block-uri cu toate că fișa tehnică Petro descrie capabilități de un block pe minut.

În ciuda lipsei de caracteristici cripto ale Petro, autoritatea de reglementare a activităților cripto a Venezuelei, Sunacrip, vinde criptomoneda de la sfarșitul lui octombrie. Cumpărătorii primesc certificate de achiziție KYC care sunt verificate prin amprentă.

Între timp, Maduro a anunțat pe 26 Noiembrie în cadrul unei ședințe cu cabinetul său de miniștrii că

“se vor crea zone turistice în care plățile serviciilor se vor face atât în criptomonede de circulaţie internatională cât și în Petro”, a informat El Nacional.