După ce săptămâna trecută Bitmain a anunțat că în iunie va începe livrările pentru primul miner ASIC Equihash – Antminer Z9 mini, fundația Zcash a anunțat că va prioritiza modificările de cod necesare pentru a menține rezistența la minarea de acest tip.

Directorul executiv Josh Cincinnati a declarat că funația va dedica resurse pentru a identifica ”prezența și puterea minerilor ASIC în rețeaua Zcash” și va crea o echipă tehnică ce va dezvolta soluții pentru a asigura independența rețelei.

Tranzactioneza ZCash folosind Binance!

Minerii ASIC sunt mult mai eficienți decât rigurile cu chipuri GPU, iar Bitmain a reușit să creeze Antminer cu capacitatea de a mina criptomonedele bazate pe algoritmul Equihash pe care se bazează Zcash.

Principala consecință a acestor echipamente este faptul că centralizează puterea de procesare în mâinile a câtorva companii care le dețin, ceea ce contravine principiului de descentralizare a rețelelor cripto.

De altfel, o alta monedă privată, Monero, a decis să facă update-uri bi-anuale ale algoritmului său după lansarea primului miner ASIC bitmain care folosește algortimul Cryptonight, pentru a asigura rezistența XMR la minarea ASIC.

Din păcate însă, una dintre cele mai mari probleme în menținerea rezistenței este necesitatea de a face update-uri periodice ale codului.

”Chiar dacă vor reuși să neutralizăm valul de Equihash ASICs, nu va fi pe termen nelimitat. În mod inevitabil, astfel de echipamente vor fi create și pe viitor, astfel încât procesul trebuie repetat”,

a recunoscut Cincinnati.

Fundația Zcash va bloca minarea ASIC

Fundația Zcash va iniția măsurile necesare pentru a bloca minarea ASIC, însă au recunoscut că pe termen lung va trebui luată o decizie permanentă, deoarece astfel de eforturi au efect doar pe termen scurt.

”Sunt de acord cu eforturile Sisifice din când în când, dar poate că ar trebui să ne gândim la o soluție mai bună, care să meargă dincolo de rezistența la ASIC și care să se concetreze pe menținerea premizelor inițiale – descentralizare, proof-of-work mai puțin concentrată și accesibilitate în rețea” a concluzionat Cincinnati. ”Dar între timp, trebuie să acționăm și o vom face”.

Având în vedere sistemul de aprobare al schimbărilor de cod, cel mai probabil upgrade-ul rețelei Zcash va putea fi implementat la sfârșitul lui 2018, la câteva luni după ce minerii ASIC vor intra pe piață.

CryptoZZ