Un raport emis recent de către Comisia Europeană indică un grad scăzut de utilizare a criptovalutelor în acţiunile grupurilor infracţionale.

La finalul lunii iunie, Comisia Europeană a emis un raport care analiza dacă și cât de mult este folosit bitcoinul în infracțiuni crimă organizată. Raportul, care a ajuns la legiuitori şi la toţi liderii Uniunii Europene, concluziona infractorii folosesc rareori criptomonedele. Rezultatele au fost făcute publice pe 4 iulie.

Autorii raportului au motivat că utilizarea scăzută a monedelor virtuale este determinată de lipsa de expertiză a infractorilor:

“Au fost efectuate câteva investigaţii asupra valutelor digitale, dar se pare că ele sunt utilizate rar de organizaţiile criminale. Chiar dacă infractorii par interesaţi de anonimitatea pe care o oferă criptovalutele, majoritatea nu au nici cunoștințele nici tehnologia necesară.”

Raportul subliniază de asemenea şi faptul că unii indivizi “ar putea fi interesaţi să finanţeze cu criptomonede grupările teroriste”. Nu dau însă niciun detaliu în acest sens. Spun totuși că au depus eforutri pentru a urmări postările de pe site-urile de socializare.

La final autorii menţionează că lipsa unui cadru legal pe teritoriul Uniunii Europene face ca monitorizarea tranzacţiilor să fie una lacunară şi plină de vulnerabilităţi.

Pentru eliminarea acestor probleme, ar putea fi creată o bază de date a utilizatorilor, care să fie corelată cu adresele portofelelor acestora. Această iniţiativă a fost însă aspru criticată de către susţinătorii tehnologiei şi ai confidenţialităţii.

“Comisia intenţionează să emită un raport care să conţină, dacă este necesar, propuneri referitoare la valutele virtuale. Propunerile pot include şi crearea şi administrarea unei baze de date care să conţină identităţile şi portofelele utilizatorilor, dar şi declaraţii pe proprie răspundere pentru utilizarea criptovalutelor.”

Sursa – Coindesk