Comisia de Securități și Schimb din SUA (SEC) îi avertizează pe investitori în legătură cu riscurile înșelăgoriilor de la bursa publică. Acestea folosesc drept tactică de promovare criptomonedele.

Atenționarea se concentrează în primul rând pe promoțiile care au la centrul lor criptomonede ale unor companii tranzacționate public (nu vorbim aici despre startup-uri sau proiecte care nu sunt listate pe piața publică).

”Escrocii încearcă adesea să atragă investitorii afișând tehnologii noi, emergente. Încearcă astfel să își convingă victimele să investească bani în escrocheriile lor. Aceste fraude includ ”pump and dump-uri” [proces în care cresc artificial prețul unei acțiuni, după care îl scad, tot artificial] și scheme de manipularea pieței  care implică companii tranzacționate public ce pretind că oferă sub o formă sau alta acces la acele noi tehnologii.” Se scrie în raportul SEC.

Într-adevăr, SEC a ordonat înghețarea tranzacțiilor pentru mai multe companii. Rămâne de văzut dacă agenția va face în continuare eforturi în acest sens.

Luna trecută, SEC a publicat rezultatele anchetei The DAO. A concluzionat că monedele/jetoanele vândute prin blockchain-ul ethereum pentru a finanța proiecte intră sub aceeași legislație ca și acțiunile de la bursă. Mai mult, agenția a indicat că și alte vânzări de jetoane ar putea să intre sub această definiție.

De la acel moment, alte instituții de reglementare (în Canada, Singapore și alte jurisdicții) au făcut declarații similare. Au declarat că unele jetoane sunt supuse reglementărilor, în timp ce altele nu sunt.

Despre avertismentul recent, Peter Van Valkenburgh, director de cercetare pentru grupul Coin Center, a spus că atitudinea celor de la SEC a fost ”foarte rezonabilă și măsurată, o parte dintr-o procedură mai mare care a început în iulie”

Alți comentatori văd declarațiile de astăzi ca pe un pas dintr-un proces mai de durată.

”Se vede că SEC este mai interesat ca înainte de bunurile digitale. Am văzut de curând raportul de la investigația The DAO și suspendarea tranzacțiilor”. A spus Perianne Boring, președinte al grupului de tranzacții al Camerei de Comerț Digital. ”Cei de la SEC au devenit jucători agresivi în zona reglementărilor spațiului criptomonedelor. Are ținta pusă în special pe ICO-uri. Ne putem aștepta și la alte acțiuni din partea SEC” a spus aceasta.

Sursa – CoinDesk