Fundatia Tezos a declarat că nu intenționează să se implice în operațiunile rețelei odată ce aceasta a fost lansată.

”Potenialul Tezos este în mâinile comunității și nu avem nici un dubiu că această comunitatea este una dintre cele mai puternice și excepționale din ecosistemul criptomonedelor”, se menționează în declarație oficială publicată luni.

Versiunea alpha a rețelei este în teste de aproape un an, iar fundația așteaptă lansarea Tezos versiunea beta curând, însă nu au oferit o dată exactă.

Per ansamblu, există unele similarități între proiectul Tezos și EOS – amândouă proiectele se bazează pe sistemul delegated Proof-of-Stake (dPoS), ceea ce înseamnă că validarea blocurilor se face de noduri care ”rezervă” un număr de tokenuri. Dacă pentru EOS numărul de noduri este de 21, iar ordinea lor se schimbă în funcție de anumite criterii prestabilite, Tezos nu stabilește o limită cu privire la aceste noduri. Există însă o limită de tokenuri necesare pentru a deveni nod – 10.000, o sumă destul de mare pentru un utilizator obișnuit.

Entuziasmul pentru EOS a fost mult mai mare în comunitate, datorat în mare parte modului în care s-a desfășurat acest ICO, însă problemele cu care s-au confruntat la lansarea blockchain-ului au demonstrat că acesta nu este un criteriu pentru a asigura succesul.

Tezos a avut un sistem de strângere de fonduri mai direct, iar lansarea blockchain-ului se realizează mai încet, ceea ce le dă ocazia să învețe din experiențele altora.

Ambele proiecte au un sistem democratic de guvernare, însă Tezos a optat pentru evitarea dramelor și are reguli deja implementate cu privire la deciziile de modificare a prametrilor de bază (rata inflației, recompensele pentru validatori și alte astfel de modificări).

Conform declarațiilor lui Jesperson, lansarea Tezos versiunea beta se va face sub supraveghere, astfel încât dezvoltatorii să poată rezolva rapid bug-urile sau să implementeze upgrade-uri.
Decizia de a realiza o lansare mai lentă este considerată o idee bună de cea mai mare parte a utilizatorilor Tezos:

”Așteptarea lungă se va dovedi o binecuvântare ascunsă. Blockhain-ul a evoluat și am avut mai mult timp să învățăm din greșelile altora”, susține James Sowers, investitor în Tezos.