Una dintre cele mai discutate achiziții din acest an a fost cumpărarea companiei Bittorrent de către Justin Sun, fondatorul proiectului cripto TRON. Documentele descoperite între timp au relevat că un alt proiect cripto, NEO, a fost principalul competitor pentru achiziție.

Aparent, NEO Global Capital a făcut o ofertă de 170 milioane de dolari pentru achiziționarea BitTorrent. Suma este cu 50 milioane de dolari mai mult decît oferta lui Sun. Atât Justin Sun, cît și reprezentanții BitTorrent au refuzat să comenteze asupra declarațiilor făcute de Weiyu “Wayne” Zhu, directorul de investiții al NEO.

Justin Sun a înființat proiectul cripto TRON în 2017, după ce a părăsit Ripple. Inițial, Sun a dorit să achiziționeze doar o parte dintre acțiunile BitTorrent, făcând o ofertă în acest sens investitorului David Chao în decembrie 2017. Suma oferită la momentul respectiv a fost de 90-100 milioane de dolari pentru acțiunile preferențiale deținute de acesta.

Chao a insistat însă ca Sun să achiziționeze și restul acțiunilor BitTorrent, pentru a nu dezavantaja acționarii minoritari.

NEO intră în scenă

În luna ianuarie 2018, NEO a lansat propriile negocieri. NEO Global Capital a oferit din start 115 milioane de dolari pentru acțiunile preferențiale și 55 milioane penru restul acțiunilor.

Zhu a declarat că NEO intenționa ca BitTorrent să creeze un sistem descentralizat de stocare de fișiere. Acest lucru ar fi foat foarte util pentru orice proiect blockchain.

La mijlocul lui februarie, NEO Global Capital a inclus o cerință ca achiziția să fie finalizată în 6 luni. În caz contrar tranzacția urma să fie anulată.

Ambele proiecte sunt localizate în China și, prin urmare, trebuie să se confrunte, cu obstacolul controlului de capital impus de legislația respectivă.

“Numai anumite scopuri de afaceri vor fi aprobate de guvernul chinez”

a declarat Minhui Chen, partener la Global Blockchain Innovative Capital (GBIC), care ajută antreprenorii să navigheze în complexitatea tranzacțiilor internaționale. “Procesul poate să dureze luni de zile.”

Aparent, BitTorrent și David Chao au decis că riscul ca tranzacția să nu poată fi încheiată în termenul propus era prea mare și au decis să accepte propunerea lui Justin Sun, deși avea valoare mai mică.

Pe de altă parte, Zhu a declarat că principalul dezvoltator al BitTorrent, Bram Cohen, a decis să se concentreze pe propriul proiect Chia și a refuzat să își continuie implicarea în dezvoltarea platformei.

”Nu am fost atât de siguri că BitTorrent este suficient de avansat din punct de vedere tehnic pentru a deveni proiectul de fișiere descentralizat care speram că va fi”.

Din acest motiv, NEO Global Capital a decis să renunțe la achiziție.

Indiferent cine a fost cel care a renunțat primul, rezultatul final a fost că BitTorrent a fost achiziționat de Justin Sun pentru aproximativ 140 milioane de dolari în total.

Viitorul BitTorrent este neclar

Observatorii speculau la momentul anunțului că Justin Sun a achiziționat compania pentru baza de utilizatori sau pentru a acorda legitimitate propriului proiect. Acesta a fost afectat de acuzațiile de plagiat și nu a atribuit corect codul în depozitul său.

Mai mulți angajați au părăsit BitTorrent sub noul proprietar, menționând preocupările legate de noua sa conducere și direcție.

Fondată în 2004 de Cohen și Ashwin Navin, BitTorrent este un protocol pentru partajarea fișierelor. În cadrul său utilizatorii au posibilitatea de a descărca un fișier de la mai mulți colegi simultan. Lucrul acesta îmbunătățește viteza. La un moment dat, distribuirea de fișiere peer-to-peer reprezenta o mare parte a întregului trafic pe internet.

Provocările generate de modelul său de afaceri au condus în cele din urmă platforma să caute un investitor. Cu toate acestea, arhitectura sa a anticipat web-ul descentralizat din centrul boom-ului token-urilor de astăzi.

Inventatorul tehnologiei sale, Bram Cohen, a părăsit compania la sfârșitul anului 2017.

Până în prezent, Justin Sun și TRON nu au anunțat o direcție de dezvoltare anume pentru viitorul platformei.