Predicțiile cu privire la aprobarea de Bitcoin ETFs sunt extrem de variate. Majoritatea analiștilor însă opinează că aceasta va avea loc în anul 2019. Investitorii au depășit etapa ”dacă” un ETF Bitcoin va fi aprobat, acum se pune problema ”când” va deveni disponibil.

Declarațiile recente efectuate de diferite autorități de reglementare sugerează că un termen realist de lansare va fi anul 2019.

Explicat simplu, un ETF este orice fond (reciproc, de acoperire sau orice alt tip) tranzacționat pe o bursă reglementată. Bitcoin ETFs tranzacționează în mare parte active reglementate de SEC sau CFTC. La momentul redactării, multe sau cele mai multe criptomonede nu sunt recunoscute ca atare de către autoritățile de reglementare.

Astfel, un fond care le tranzacționează ar trebui să înregistreze interesele acționarilor în fond ca valori mobiliare. Asta în timp ce activele tranzacționate rămân nereglementate.

Natura nereglementată a acestor active digitale reprezintă în prezent argumentul justificativ pentru reticența SEC de a permite listarea ETF-urilor cripto.

Din punct de vedere istoric, SEC a primit o serie de cereri de aprobare a acestor fonduri. Cele mai populare dintre aceste sunt cele două depuneri ale gemenilor Winklevoss. Ambele au fost respinse în martie 2017, respectiv în iulie 2018.

Acest lucru nu a împiedicat alte proiecte de acest tip să apară în tabelul SEC, deși cu detalii revizuite și presupuse a fi îmbunătățite.

US Equity Research – Bitcoin ETFs vor fi aprobate în 2019

În documentul ”US Equity Research” privind capitalurile proprii din 05 august 2018, Michael Graham, CFA și Scott Suh, remarcă faptul că lansarea unui ETF bitcoin este o prioritate pentru investitorii instituționali.

Investitorii caută expunere la această clasă de active emergente. Cei doi analiști consideră că propunerea VanEck / SolidX este cea mai notabilă dintre mai multe cereri în așteptare.

Majoritatea actorilor-cheie din cadrul ecosistemului cripto nu văd un ETF ca un factor absolut necesar pentru dezvoltarea Bitcoin. Cei mai mulți sunt însă de acord că ar avea un efect semnificativ pe termen scurt ori atunci cînd lansarea va avea loc.

Unii au prezis chiar că un ETF este catalizatorul așteptat de piață pentru intrarea într-o nouă etapă de creștere explozivă.

În documentul de cercetare menționat mai sus, autorii au recunoscut că în ultimele câteva săptămâni s-a înregistrat un interes sporit în aprobarea potențială a unui ETF bitcoin. Cu toate acestea, cea mai recentă respingere din partea SEC a celei de-a doua propuneri a gemenilor Winklevoss se pare că a atenuat așteptările. În opinia lor, acest lucru face ca aprobarea ETF în 2018 să fie foarte puțin probabilă.

Deși data inițială de evaluare a propunerii ETF VanEck/SolidX a fost stabilită pentru luna septembrie, Graham și Suh sugerează că un termen mai realist este anul 2019.

Speculațiile analiștilor continuă, însă este clar că singurul element capabil să producă consecințe clare este decizia SEC.