Predicții piață – Legendarul Michael Novogratz, investitor şi fost manager al companiei Fortress, afirmă că piaţa cripto va valora 5000 de miliarde de dolari în anul 2022.

Optimism

În ultimii doi ani, Novogratz şi-a manifestat în dese rânduri optimismul faţă de evoluţia criptomonedelor. El de asemenea dezvăluise că a investit în bitcoin, ethereum şi litecoin aproximativ 10% din avere – probabil câteva sute de milioane de dolari.
Datorită naturii sale transparente şi descentralizate, bitcoinul a reuşit ca în câţiva ani să se transforme într-un fenomen global. În prezent, moneda reprezintă o modalitate eficientă de stocare a valorilor şi este un adevărat paradis fiscal pentru utilizatori, traderi şi investitori.
Alte monede digitale, cum ar fi ethereum, litecoin sau ethereum clasic, au captat de asemenea atenţia investitorilor, datorită caracteristicilor pe care le prezintă.
Ethereum de exemplu, oferă infrastructura necesară pentru organizaţiile descentralizate (DAO) şi pentru aplicaţiile descentralizate (DApp). Ethereum clasic este mai asemănător cu bitcoinul, în sensul că există în cantitate limitată.

“Suntem la punctul de start”

Comparând piaţa cripto cu Nasdaq, prin prisma varietăţii activelor digitale, Novogratz crede că nu există motive pentru care criptovalutele nu ar valora 5000 de miliarde de dolari în următorii 5 ani.

“Dacă Nasdaq valora 5400 de miliarde de dolari în 1999, de ce nu ar putea creşte atât şi piaţa cripto? Se plasează extrem de mult capital în această industrie. Noi ne aflăm abia la punctul de start,” detaliază Novogratz.

În cadrul unui interviu acordat către Bloomberg, Novogratz a afirmat că este nevoie de un sistem de reglementare sever pentru criptovalute, întrucât doar aşa poate evolua piaţa cripto.
Deja mai multe state au reglementat operaţiunile cu criptomonede, iar aceste mişcări au fost pe placul publicului. Printre aceste ţări se numără Japonia, China, Coreea de Sud, Australia, Filipine, Singapore sau Hong Kong. China, de exemplu s-a implicat activ pe piaţa locală. Augoritățile guvernamentale intenţionează acum să reglementeze şi unele nişe, cum ar fi ICO-urile, care au captat mult interes în 2017.

”Multe criptovalute nu vor avea nici o valoare”

Desigur, atât piaţa cripto, cât şi majoritatea monedelor digitale se află la început. În opinia lui Ari Paul, manager administrativ al Universităţii din Chicago, majoritatea criptomonedelor aflate în circulaţie vor deveni nule din punct de vedere valoric. Doar câteva vor supravieţui, printre care bitcoinul, ethereumul, litecoinul şi ethereumul clasic.
“Similar companiilor, cele mai multe criptovalute vor fi fără valoare. Aceasta este natura unei competiţii. O strategie bună este aceea de a cumpăra şi a stoca.”.  Mai importantă este însă declaraţia afaceristului Naval Ravikant: “Tot ce trebuie să facă bitcoinul pentru a rămâne numărul 1…este să supravieţuiască.”

Sursa – Cointelegraph