Mulţi cetăţeni ruşi din diaspora fac bani din revânzarea plăcilor video către minerii din Rusia. La nivel local, preţurile GPU-urilor au explodat, datorită numărului tot mai mare de mineri.

Oamenii care lucrează pe salariul minim pe economie s-au orientat spre minerit

Creşterea exponenţială a bitcoinului şi a altor criptovalute atrage tot mai mulţi mineri, din diverse ţări. Mulţi dintre cei care trăiesc cu salariul minim pe economie se orientează spre minarea de criptomonede, pentru a avea câştiguri cât de cât decente.

Aparent, minerii ruşi au venituri cât dublul salariului mediu pe economie din stat. Acesta este şi motivul pentru care cererea de echipament hardware este uriaşă. Presa locală transmite că în timp ce numărul minerilor a crescut cu 500% – 700%, furnizorii de plăci video nu pot face faţă cererilor. În condiţiile în care clienţii achiziţionează plăci video cu sutele, comercianţii au crescut preţurile cu până la 80%.
Din cauza preţurilor enorme şi a timpului mare de aşteptare pentru onorarea comenzilor, mulţi mineri apelează la ajutorul conaţionalilor din afara ţării. Aceştia joacă practic rolul de furnizori de hardware pentru minerit.

Unul dintre mineri a declarat către ziarul online Realnoe Vremya că mulţi ruşi obţin echipamentele de pe piaţa internaţională şi apoi le vând comercianţilor locali, pentru un profit substanţial. “Înainte, un 470 (n.r. AMD Radeon RX 470) putea fi cumpărat cu 10.000 ruble. Acum magazinele le vând cu 22.000. Ei le cumpără de undeva din China, le aduc aici şi le vând la preţ dublu,” a detaliat minerul.

Ruşii din diaspora câştigă bani frumoși de când cumpără plăci video și le vând către minerii care locuiesc în Rusia. Ruşii care trăiesc în S.U.A., Canada sau Marea Britanie îşi rotunjesc veniturile exportând plăcile video către Rusia.
Mara Salakhutdinov, un cetăţean rus care locuieşte în Canada, a fost rugat în mod repetat de prieteni din Rusia să le trimită plăci video. Acesta a transmis către Realnoe Vremya faptul că “În Rusia preţurile sunt foarte mari. Magazinele online nu distribuie în Rusia plăci video din alte ţări… probabil din cauză că şi mai mulţi ar fi interesaţi să cumpere.”
În condiţiile în care tot mai mulţi oameni reuşesc prin mineritul criptomonedelor să câştige mai mulţi bani decât pe piaţa muncii, sunt slabe şanse de a ieşi curând din această criză globală.

Sursa – News.bitcoin.com