Cryptomining-ul este procesul prin care se generează noi monede digitale pe piață. Acest proces se află la baza tehnologiei blockchain. Nu este fezabil ca atunci când creezi o criptomonedă să o împarți doritorilor, fără nici un fel de discriminare. Orice monedă (fie fiat, fie monedă electronică) trebuie să vină ca o recompensă pentru o activitate, mai mult sau mai puțin simplă. Așadar, în cazul criptomonedelor, minerul care vrea să obțină fise trebuie să trimită o dovadă că a făcut acea activitate și abia atunci este recompensat. Activitatea în cauză este minarea. Adică, conectezi un aparat la priză și consumi curent, iar acel aparat trimite automat dovada de lucru și este recompensat.

Când vorbim despre dovadă de lucru, nu vorbim doar de un consum de curent fără noimă, doar de dragul de a consuma curent…ca să facem ceva, orice, la schimb pentru criptomonedă. Este vorba despre o activitate care în sine este productivă, pentru că acel miner menține activ un nod în rețea. Fiecare nod activ din rețea verifică și înregistrează tranzacțiile făcute în fiecare moment, asigurând în acest fel securitatea rețelei. Cu alte cuvinte, fiecare miner reprezintă o piesă dintr-un super-calculator care contribuie putere de procesare la rețeaua care verifică legitimitatea fiecărei tranzacții.

Într-un fel, minarea este un loc de muncă activ, în care munca o face aparatura în care investiți și care joacă un rol polițienesc în ecosistemul criptomonedelor. De pe urma acestui loc de muncă, minerul care lucrează primește o sumă de fise în concordanță cu efortul depus.

Sperăm că explicațiile sunt clare. Dacă mai aveți ceva de adăugat sau vreți să ne puneți întrebări, spuneți-ne în comentarii ca să putem să vă lămurim. Dacă nu, putem trece mai departe, la rolul dumneavoastră ca persoană care investește într-un sistem de minare și îl întreține.

Ce înseamnă minare iefitnă de bitcoin

Principiul minării sună tentant nu-i așa? Dacă deja v-am făcut să vă scoateți portofelele din buzunar, mai bine le băgați deocamdată înapoi, pentru că nici o afacere legitimă din lume nu este chiar atât de ușoară. Înainte să vă spunem că trebuie să investiți, trebuie să vă aducem la zi și cu riscurile minării.

 

O să încep prin a spune că minarea de bitcoin acasă nu mai este profitabilă. Atunci, cine mai minează? Cine ar plăti bani grei la factura de energie ca să întrețină rețeaua? O să reiau. La noi în țară minarea de bitcoin acasă nu mai este profitabilă. Nu uitați că dovada de lucru înseamnă putere de procesare investită în rețea, iar pentru această putere de procesare dumneavoastră consumați curent, pe care va trebui să îl achitați. Sunt unii care pot însă câștiga din această activitate, pentru că nu au costuri la curent.

  • În unele țări electricitatea este foarte ieftină comparativ cu țările europene sau America de Nord, unde minarea nu s-a dezvoltat foarte bine. China este cel mai bun exemplu și a devenit principalul teren de minare de bitcoin din lume datorită acestui lucru, având un adevărat monopol pe minare.
  • Unele persoane au parte de electricitate ”de casă”, gratuită, produsă în curte cu ajutorul unor panouri electrice, eoliene etc. Energia verde este senzațională dacă vorbim despre minare, pentru că investiția lunară (care poate ajunge și la 6000 de lei cumpărată de la producători) devine zero. Așadar, dacă aveți energie verde, o puteți folosi pentru a câștiga bani peșin, mai mulți decât dacă ați vinde-o pentru certificate verzi.
  • Pe locul trei s-ar afla zonele reci de pe glob. Un miner poate să vă încălzească lejer apartamentul pe timp de iarnă, fără să mai aveți nevoie de ventilatoare mari care consumă mult. 100 de mineri însă, înghesuiți într-un spațiu închis și neventilat, se vor arde garantat în cel mai scurt timp. Dacă însă plasați mina undeva în țările nordice (Finlanda este deja un jucător pe această piață, încă de acum doi ani) răcirea se poate face mult mai ușor.

Asta înseamnă minare ieftină de bitcoin, care în acest moment nu se face decât cu mineri dedicați. Electricitate ieftină, eventual gratuită și temperaturi joase (fie că le obțineți cu ajutorul unor ventilatoare sau vă bazați pe climă).

Fermele mari de bitcoin au șanse mari să obțină niște contracte preferențiale, cu preț mai mic la electricitate. Cu toate aceste avantaje, România nu se află pe hartă la capitolul minare de bitcoin, iar asta pot dovedi cei de la StartHash, mina din Bacău care a scos din priză toți minerii de bitcoin.

Minarea de criptomonede – altcoinuri, mai profitabilă

Spuneam mai devreme că pe piața de minare bitcoin nu poți intra decât cu echipament dedicat, cu mineri speciali pentru minarea de bitcoin care, atunci când nu mai fac profit, ajung să fie casați. Nu poți să vinzi acești mineri neprofitabili pe piață decât unui necunoascător, ceea ce clar că este neplăcut pentru toată lumea. Dacă minarea bitcoin nu este profitabilă și nu acoperă nici curentul consumat nici aparatura, atunci ce mai rămâne de făcut?

Bitcoinul nu este singura monedă de pe piață. Este greu să alegi din sutele de criptomonede apărute ca ciupercile după ploaie. Unele sunt țepe garantate, altele sunt monede legitime. Un prim pas pentru a identifica monedele legitime este  să le pui dezvoltatorilor cea mai importantă întrebare – pot mina moneda de acasă? Adică, este minarea descentralizată sau o face cineva, în spatele cortinei, nu se știe cum? Dacă moneda poate fi minată și de acasă, cu echipament la alegere, pe care îl puteți cumpăra de la un producător la alegere, atunci vorbim despre o monedă legitimă.Dacă nu, atunci e foarte probabil ca nici măcar să nu fie vorba despre minare, ci despre niște oameni care au creat un soft care simulează minarea fără să consume nimic, ci doar trecând aleatoriu într-un tabel (cu titlu de portofel electronic) niște cifre încurajatoare.

O să încep prin a explica ce sunt altcoinurile. Bitcoinul a venit cu un protocol, blockchain, care stabilește regulile jocului. Acest protocol este open-source, așadar oricine se poate folosi de el, îl poate prelua și remodela, poate schimba câteva puncte esențiale și poate veni cu ceva mai mult sau mai puțin asemănător. Să vă dau un exemplu. Bitcoinul este pseudo-anonim. Adică, anonimitatea este garantată de faptul că adresei dumneavoastră de bitcoin nu îi este asociat un nume, ci un șir de cifre, iar fiecare tranzacție făcută în blockchain este înregistrată cu acel șir de cifre (adresa publică) și cu suma tranzacționată. Pe parcurs, reglementările AML și KYC au scăzut din gradul de anonimitate al monedei, pentru că atunci când interacționați cu schimburile de valută digitală trebuie să vă dezvăluiți identitatea (mai ales când vine vorba despre sume mai mari). Nevoia de anonimitate pe piață rămâne însă. Așadar, au apărut monede de tipul monero sau zcash, care în blockchain nu înregistrează aceeași parolă publică de fiecare dată și nici sumele tranzacționate. Acesta este deci un altcoin care acoperă altă nevoie, diferită de serviciul pe care îl oferă bitcoinul.

Arunca un ochi la ce e nou in Bitcoin!

Ethereum a identificat altă nevoie – contractele smart care să poată fi înregistrate pe un blockchain, ireversibil. A luat principiile bitcoinului, dar în loc să pună în prim-plan jetonul ether (adică moneda) a pus în prim-plan sistemul de votare de către comunitate pentru anumite proiecte (pe principiul KickStarter).

Așadar, fiecare monedă aduce ceva nou și multe au potențialul să schimbe un anumit sector din lume. Anonimitatea, tipul de tranzacții făcute, scopul pentru care comunitatea se raliază, toate acestea sunt aspecte care pot crea o monedă longevivă pentru că știm că există o piață care să le întrețină.

Avantajul altcoinurilor este că, fiind mai noi, au o bază mai mică de mineri și deci nici competiția pentru monedă nu este la fel de acerbă ca pentru bitcoin. Asta înseamnă că dificultatea de minare este la rândul său mai mică și că nu mai este nevoie de echipament dedicat, de mineri puternici, care să consume mult. Se poate deci mina cu placa video la discreție, așa cum se întâmpla în ecosistemul bitcoin la începuturi. Totul este să identificați monede cu potențial de creștere.

Măsori de două ori, tai o dată. Cum calculezi costurile și profitul minării

Am stabilit primii pași. La momentul actual moneda bitcoin nu este profitabilă, însă alte monede sunt profitabile. Cum am ajuns însă la această concluzie?

Pe site-ul cryptocompare  puteți face foarte ușor câteva calcule pentru a afla cât de fezabilă este minarea anumitor criptomonede.

În primul rând, aveți un aparat de minare – fie că este vorba despre mineri dedicați sau plăci de video. Ne interesează două valori – consumul echipamentului și puterea de procesare.

Cel mai ușor este să ilustrăm calculul de profitabilitate printr-un exemplu.

Genesys Mining – plan păgubos pentru clienți. Cum puteți să-i verificați?

Genesys Mining este una dintre companiile de minare amplu promovate pe toate canalele. Cât sunt însă de profitabili și cum puteți să analizați din timp pachetele ”gold” ”diamond” etc pentru a vă lămuri dacă ieșiți sau nu în pagubă investind la ei? Comunitatea bitcoin ne-a semnalat pe canalul Telegram cum că ar fi vorba despre un plan păgubos, așa că am hotărât să studiem costurile și să ne folosim de ocazie să vă explicăm cum ar trebui să vă planificați investițiile în minare.

Iată cum arată planul de investiții Genesys Mining

Genesys minează bitcoin, zcash, X11 și ether. Pentru fiecare monedă în parte au câte un plan în care puteți investi undeva între 28 de dolari și 2755 de dolari pe an, pentru a primi putere de hash.

De exemplu, pentru zcash cel mai ieftin plan este de 28USD, care îți asigură 2H pe an. Prețul include costurile de mentenanță, închirierea echipamentului de minerit și curentul.

Am introdus puterea de hash în calculatorul cryptocompare, care calculează profitabilitatea puterii de minare. Veți vedea că dacă introduceți datele aferente, consum și costuri zero la curent și putere de procesare de 2H, profitul dumneavoastră brut este de 6 dolari pe un an întreg. Este adevărat, investiție mică, profit mic, însă cum se face că este vorba despre un profit de aproape 5 ori mai mic decât investiția?

Am studiat și celelalte formule, în care ați avea putere de 20H, respectiv 200H pe an și am obținut aceleași cifre dezamăgitoare. Pentru un plan Advanced (20H), profitul este de 65 de dolari pe an, sumă care iată că nu acoperă nici un sfert din cei 275 de dolari investiți. Aceeași poveste s-a repetat la fiecare monedă în parte, la fiecare plan.

Ca exercițiu, puteți să verificați calculele pe cryptocompare și puteți să vedeți că într-adevăr oferta lor este în toate cazurile păguboasă.

Pe scurt, Genesys Mining închiriază putere de procesare la preț de hosting de minare. Adică, din banii investiți cumpără echipamentele de minare pe care le vor administra în numele dumneavoastră (la un preț chiar mai mare decât cel al pieței), însă la finalul anului ei rămân cu aceste echipamente în propriul inventar, deși corect ar fi să le trimită clienților echipamentul pentru care au plătit (mai ales în cadrul pachetelor maximale, unde este evident că se plătește integral un rig de minare). În plus, pe site transparența este aproape zero. Nu avem o justificare clară a costurilor – prețurile defalcate din care să înțelegem care este consumul de electricitate și cum arată costurile de mentenanță – iar toate monedele par cu totul păguboase, în condițiile în care altcoinurile ar fi în această perioadă chiar mai profitabile decât bitcoinul.

Teoretic, hosting-ul de mineri ar trebui să fie cu adevărat profitabil. În primul rând, ferma care găzduiește mineri poate obține prețuri mai bune la electricitate și are angajați bine formați care sunt responsabili de întreținerea aparatelor. În practică, cei de la Genesys își fac achizițiile din banii clienților.

Cum calculați profitabilitatea acasă?

Atunci când cumpărați un miner, vă interesează doi factori după care vă puteți da seama de profitabilitaea acestuia. Este vorba despre puterea de procesare (puterea de hash – hash power) și despre consum. Ambele apar în cartea tehnică a produsului. Vă puteți aștepta la diferențe mici, de maxim +/-10% față de cifrele afișate.

Mai multe site-uri oferă date la zi despre eficiența minerilor și calculatoare de profitabilitate. Pe cryptocompare de exemplu, puteți calcula profitabilitatea zilnică a monedelor, introducând puterea de hash, consumul minerului și prețul watt-ului în funcție de contractul obținut de dumneavoastră.

Puteți vedea de exemplu că, la dificultatea din acest moment, un miner de la BITMAIN ASIC S9 (cel mai profitabil la ora actuală) minează cam 4,5BTC pe an, deci ar acoperi costurile de achiziție în aproximativ 10 luni. Are o putere de 14TH/s și un consum aproximativ de 1293w.

Aceleași calcule aplicate unui ASIC S7, din generația trecută, asigură un profit…negativ. Adică, ieșiți în pierdere cu 230 de dolari la minarea cu aparatele mai vechi.

minarea de criptomonede
calcul pentru minarea de bitcoin cu un aparat ASIC S7 de la BITMAIN

 

Dacă aveți mineri acasă, atunci ar trebui să faceți aceste calcule în fiecare zi și să scoateți instantaneu minerul din priză în momentul în care începe să mineze în pagubă. În cazurile mai bune, în care aveți riguri din plăci video, ideal este să faceți calculele pentru mai multe monede în paralel și să schimbați zilnic moneda pe care aparatele o generează, în funcție de profitabilitate. Fie că este vorba despre ideea de a mina acasă, de a achiziționa un contract de minare sau a trimite minerii în hosting, aceste calcule trebuiesc făcute.

Daca nu ai gasit in acest articol ce cautai, incearca si aici!