La data de 8 iunie, autorităţile din S.U.A. au dezbătut posibilitatea legăturilor între criptovalute şi activitatea infracţională. În cadrul discuţiilor s-a dezvăluit şi faptul că oamenii legii ştiu unde au ajuns cei 650.000 bitcoini pierduţi odată cu falimentul Mt. Gox.

Firmele care monitorizează Blockchain-ul cunosc locaţia bitcoinilor

Oficialii americani şi reprezentanţii companiilor care lucrează cu Blockchain-ul s-au întrunit la data de 8 iunie. În cadrul întâlnirii a fost creat un comitet de analiză a legăturilor dintre banii digitali şi infractori. Printre membrii comitetului se numără Jerry Brito (Coin Center), Scott Dueweke (Identity and Payments Association), Kathryn Haun (Stanford Law School), Jonathan Levin (Chainalysis) şi Luke Wilson (Elliptic)

Chainalysis şi Elliptic sunt două companii de monitorizare a Blockchain-ului care colaborează în mod regulat cu autorităţile.

“Audierea se concentrează pe implicarea tehnologiilor financiare (FinTech) în activităţile teroriste sau ilegale. De asemenea, se analizează impactul pe care îl au aspura siguranţei naţionale criptovalutele şi înregistrarea tranzacţiilor ilegale în tehnologia Blockchain,” detaliază membrii comitetului.

Unul dintre cele mai mari jafuri din istorie

În cadrul discuţiilor, Warren Davidson, unul dintre oficialii americani, a întrebat firmele de monitorizare de ce nu pot localiza bitcoinii care au dispărut când s-a înregistrat falimentul Mt. Gox.
“Am rămas uimit când am aflat că există posibilitatea de a detecta activităţile de pe Blockchain,” a afirmat Davidson. “Din moment ce avem această abilitate, de ce nu o putem folosi pentru a afla ce s-a întâmplat cu bitcoinii pierduţi de la Mt. Gox?”
Conform lui Jonathan Levin, co-fondator al companiei Chainalysis, se ştie precis unde se află cei 650.000 de bitcoini. Nu s-a dezvăluit însă niciun detaliu în cadrul întâlnirii. “Am aflat deja unde se află monedele,” a declarat Levin. “Compania Chainalysis a fost desemnată oficial să investigheze falimentul Mt. Gox, iar destinaţia acelor fise este cunoscută cu exactitate.”

Se mai pot recupera banii?

În ultimele luni, reprezentanţii guvernului american au fost tot mai interesaţi de activităţile criminale executate cu ajutorul criptovalutelor. Au existat mai multe audieri în cadrul cărora s-au înăsprit cadrul legal de funcţionare al banilor digitali şi supravegherea activităţilor pe Blockchain. Atât Chainalysis cât şi Elliptic au semnat parteneriate cu autorităţile din mai multe ţări. Companiile susţin că au toate pârghiile necesare pentru a urmări atât tranzacţiile, cât şi destinaţiile monedelor digitale.
Chiar dacă Levin a afirmat că “destinaţia acelor fise este cunoscută cu exactitate,” aceasta nu înseamnă că ele pot fi şi recuperate. Co-fondatorul Chainalysis a refuzat să răspundă întrebărilor presei.

Sursa – News.bitcoin.com