Nici o bifurcație hard nu e completă dacă nu avem o mișcare sau două de protest.

Cel de-al doilea blockchain ca valoare pe piață, ethereum, a reușit cu succes să își facă ieri bifurcația. Upgrade-ul Byzantium face rețeaua mai rapidă, după spusele dezvoltatorilor.  Trecerea pare să fi fost lină, fără probleme care să afecteze tranzacțiile sau contractele. Grupurile care însă nu sunt de acord cu unele dintre schimbările Byzantium au pus la cale un adevărat protest ethereum și se pregătesc deja să mobilizeze și alți protestatari și să o ia în cu totul altă direcție.

Faptul că  acest protest ethereum propune un alt blockchain după upgrade nu e deloc surprinzător. Ethereum classic, cel mai cunoscut exemplu, a arătat vara trecută că dacă nu ești de acord cu un proiect, după un upgrade care nu e prea popular poți să te alegi cu un miliard de dolari.

În acest moment, au apărut două proiecte, cu scopul de a lansa noi criptomonede folosind blockchainul vechi. Chiar dacă deocamdată inițiativa nu are prea multă susținere, motivele din spate or să vă sune cunoscute.

Anul trecut, ethereum classic s-a legat de felul în care erau distribuite recompensele pe platformă (printre alte probleme). Proiectele mai noi se concentrează pe felul în care se face astăzi validarea tranzacțiilor, prin mineri. Acestea caută să ofere alternative la Propunerea de Îmbunătățire Ethereum (EIP) 649. Minerii sunt nemulțumiți și cred că noua formulă de minare o să le taie din profituri.

Teoretic, argumentele pentru acest protest ethereum își au logica lor. Principalul motiv pentru care minerii securizează rețeaua este să facă bani. Asta nu înseamnă că proiectele or să aibă destulă susținere cât să fie luate în seamă.

Ethereum Vega, una dintre bifurcațiile protestatare, are mai puțin de 200 de followeri, iar Etherite, cealaltă bifurcație protestatară, are doar două postări pe pagina oficială de Reddit.

Mișcări de minare

Deocamdată avem puține date despre proiecte. Ethereum Vega plăuiește să contracareze EIP649, bifurcându-se de ethereum și creând un nou blockchain care elimină codul ce reduce recompensa de minare.

Deocamdată, dezvoltatorii caută să pună deoparte fise pe blockchainul nou creat, pentru a-și putea finanța dezvoltarea proiectului. Au făcut următoarea strategie: nici un alt miner nu va putea să încerce să mineze pe blockchainul Vega până când dezvoltatorii nu au creat și încasat recompense de pe urma a 300 000 de blocuri. Abia apoi vor face blockchainul public. Așadar, o să aflăm mai târziu câți mineri susțin noul blockchain.

protest ethereum

Este greu să ne dăm seama dacă dezvoltatorii iau proiectul în serios.

„Se naște o nouă legendă” au scris dezvoltatorii pe contul de Twitter al ethereum vega. Și au greșit ridicol de rău forma verbului (a new legend borns). Au făcut un screenshot al codului și al numărului de bloc de la care are loc bifurcația. Mai târziu au scris „să facem ethereum descentralizat din nou!”, cu referință la sloganul controversatului președinte american, Donald Trump (make America great again).

Dezvoltatorii mai fac și alte referințe sarcastice. De exemplu, au lansat un nou client ethereum (pe care îl numesc weth în loc de geth) și cod pentru un pool de minare open-source compatibil, pentru ca minerii să poate să treacă la securizarea noului blockchain dacă vor.

Etherite are cam aceleași scopuri. Vor să le dea puterea minerilor ethereum, care poate nu au avut șansa să își dea cu părerea despre reducerea recompensei de bloc. Se pare că liderul proiectului are o abordare puțin diferită. Nu va crea monede pe care să le împartă dezvoltatorilor și au fost mai tăcuți în legătură cu planurile lor pe rețelele de socializare.

În orice caz, ambele proiecte pot fi citite ca un semn că se pot face bani din biurcații.

Rebeliune sau gheara pe bani?

În ciuda anunțurilor împrăștiate de până acum, există un grup care pare să ia în serios ideea blockchainurilor alternative. Este vorba despre dezvoltatorii ethereum. Mulți dintre ei sunt precauți, mai ales după ce s-a întâmplat cu ethereum classic.

Creatorul ethereum, Vitalik Buterin, a publicat niște calcule în mare pe canalul dezvoltatorilor în care încerca să analizeze dacă proiectele de protest ethereum au șanse de succes. Concluzia este că bifurcațiile protestatare nu or să facă prea mulți bani decât dacă au foarte mare succes.

Alții, ca dezvoltatorul Alex Van de Sande, văd aceste proiecte ca pe o metodă a celor care le-au creat ca să „pună gheara pe bani.”

„Au creat un fond de dezvoltatori pentru ei. Așadar, dacă au succes, ei o să facă cei mai mulți bani. Cred că ăsta este motivul pentru care vor să bage în față bifurcația”, a spus Van de Sande.

Mai sunt și alte date necunoscute în legătură cu bifurcația Byzantium de ieri. De exemplu, se pare că o parte din mineri și utilizatori încă nu au făcut upgrade la software. Bifurcațiile ferme presupun că toată lumea trebuie să facă upgrade la noile reguli. Cel mai probabil, unii participanți au rămas în urmă sau nu au observat încă bifurcația hard.

Totuși, nu e exclus  ca întârzierile să fie parte din aceste mișcări de protest mai mici.

Dezvoltatorii ethereum sunt siguri per total că rețeaua va rămâne dintr-o bucată. Dezvoltatorul Nick Johnson de exemplu, crede că cel mai recent upgrade ethereum se va dovedi eficient. Își pune problema că Byzantium va avea tot atâta succes ca și colonia grecească după care a fost botezat.

„[Byzantium] era faimos pentru lanțul său, care nu putea să fie rupt și care proteja portul de invadatori.” A scris Johnson.

Vrei să înțelegi mai bine bifurcația Byzantium? Aceasta este o primă fază către mutarea de la sistemul de minare proof-of-work la proof-of-stake. Citește aici explicațiile dezvoltatorului ethereum Daniel Luca, în exclusivitate pentru GoanaDupăBitcoin.

–protest ethereum