Un consorţiu format din 15 membri din şapte ţări din Europa a iniţiat un program de prevenire a infracţiunilor care implică tehnologia Blockchain. Reprezentantul monedei aidos (ADK) este de părere că oamenii legii vizează doar pieţele negre ale deep web-ului. Utilizarea criptomonedelor nu va putea fi însă blocată.
Printre membrii consorţiului se numără: AIT Austrian Institute of Technology GmbH, Coblue Cybersecurity (Olanda), Countercraft S.L. (Spania), Universität Innsbruck (Austria), INTERPOL, Karlsruhe Institute of Technology (Germania), National Bureau of Investigation (Finlanda), University College London (Marea Britanie) şi VICOMTECH-IK4 (Spania).
“În condiţiile în care criptomonedele nu sunt înregistrate, nici reglementate prin lege, ele funcţionează în mod descentralizat. Reprezentanţii legii nu le pot interzice,” declară Ricardo Badoer, un antreprenor cu afaceri în domeniul finanţelor şi în construcţii. El este de părere că piaţa crypto s-a transformat într-o schemă Ponzi pe parcursul ultimilor doi ani, perioadă în care perii au lansat monede terminate doar pe jumătate, pentru a avea câştiguri rapide.
Dark web-ul şi criptovalutele
Cercetătorii europeni din cadrul consorţiului caută soluţii tehnice pentru prevenirea activităţilor criminale ce implică utilizarea criptovalutelor. Majoritatea acestor acţiuni au loc pe dark web – acea parte a Internetului unde nici Google, nici alte motoare de căutare nu au acces.
În condiţiile în care tot mai multe criptomonede apar pe piaţă, bitcoinul este cea mai populară dintre ele. Cercetătorii doresc să găsească o cale de a bloca tehnologia din tentativa de eludare a legilor. În acelaşi timp vor să se respecte dreptul la confidenţialitate al utilizatorilor care nu încalcă legea.
WannaCry a atras din nou atenția autorităților asupra pieței cripto
Chiar dacă nu este nouă corelarea criptovalutelor cu dark web-ul, consorţiul a demarat acţiuni abia după atacurile virusului WannaCry. Acesta a afectat calculatoare din 150 de ţări. Badoer este de părere că aceste monede, inclusiv ADK, vor fi utilizate în continuare pe piaţă. Dezvoltatorii nu au niciun control asupra lor:
“Nu putem controla utilizarea tehnologiei pe pieţele negre ale dark web-ului. Cu siguranţă că aceasta se va întâmpla în continuare. De exemplu, ethereum, monero, bitcoin şi dash sunt utilizate pe piaţa neagră.”
În opinia lui Badoer, lumea crypto a pierdut ocazia de a atrage mai mulţi utilizatori şi investitori şi din cauza problemelor legate de DAO (Decentralized Autonomous Organization) şi a deferendului între ethereum vs. ethereum classic.
Sursa – Cointelegraph