Frăția codului ethereum — Lumea ethereum are nevoie de o baghetă magică. Dezvoltatorii continuă să se contrazică în legătură cu alt update de soft controversat, iar între timp câteva dintre cele mai luminate minți din industrie lucrează să găsească o soluție pentru o problemă serioasă din ultima vreme – consensul în comunitate. Discuțiile recente legate de returnarea fondurilor pierdute a dus la conflicte interne. Dezvoltatorii pun sub semnul întrebării autoritatea de care dispun pentru a face schimbări controversate, apelând între timp la public să își dea cu părerea în această problemă.

După ce fondurile Parity au fost înghețate, un grup nou de dezvoltatori caută să organizeze mai bine astfel de dezbateri pentru a ajunge la un soi de consens global de care cred ei că proiectul are nevoie ca să avanseze.

bitcoin-invest

Condusa de dezvoltatorul Greg Colvin și de Jamie Pitts de la Fundația Ethereum, Frăția Codului Ethereum speră să vină cu un grup de lucru structurat în care coderii ethereum să se poată coordona cu cele mai bune practici pentru dezvoltarea de software open-source.

„Aici e vorba de următoarea problemă – sunt multe, multe milioane de dolari blocate fără motiv, și tehnic am putea să rezolvăm această problemă, dar ar trebui să o rezolvăm? Și, din nou, nu avem forumuri prin care să ajungem la un consens în legătură cu aceste probleme”

a spus Colvin într-un interviu.

De obicei pierderea fondurilor este rezultatul unui cod defect. Unii dezvoltatori văd returnarea fondurilor ca pe o obligație, iar alții cred că o astfel de acțiune ar putea chiar să fie o infracțiune. Diferențele de opinii au dus însă la niște conflicte amare.

„Cred că nivelul de colegialitate dintre cercetători și dezvoltatori ușurează o conversație civilizată”

a mai Spus Colvin.

Situația este și mai mult înrăuitățită pentru că, în cazul protocoalelor descentralizate, orice neînțelegere poate să ducă la versiuni de software diferite, care intră în competiție una cu alta – așa cum s-a întâmplat cu atacul DAO în 2016, care a dus la crearea unui cod rival și a unei monede distincte, ethereum classic.

„Cred că DAO este un exemplu de mutare majoră fără un consens adecvat” a spus Colvin. „Frăția codului ethereum ar fi o comunitate care ia atitudine și spune – hai să ne organizăm la o formă de consens în jurul acestor probleme”

Guvernanța scalabilității și Frăția codului ethereum

Pentru a susține ideea lui Colvin, disputa recentă a scos la iveală niște defecțiuni ale procesului de dezvoltare la valoroasele criptomonede per total.

Propuse inițial pentru a simplifica procesul de implementare a returnării fondurilor, EIP867 a fost criticat de unii. Editorul EIP Yoichi Hirai a refuzat din start să implementeze propunerea la început. Decizia lui Hirai dar și propunerea în sine au făcut comunitatea să se gândească încă o dată la cât de mult e nevoie să se implementeze niște schimbări. Unii pun problema că procesul este prea centralizat.

„Nu vreau să mai fac parte din comunitatea ethereum dacă o singură entitate poate să blocheze orice propunere”

a scris pe Twitter Afri Schoedon de la Parity.

Conform spuselor lui Colvin, astfel de probleme se bazează pe cât de rapid a crescut comunitatea.

„Dezvoltatorii core erau la început un grup destul de mic de oameni care se cunoșteau între ei”, a spus Colvin. Dacă în acele stadii incipiente, deciziile tehnice puteau să fie luate mai ușor, la momentul ăsta a spus – „Este un grup mult mai mare, se întinde în întreaga lume.”

După ce a cerut participare pe Reddit, Frăția codului ethereum vrea să înceapă un workshop la următoarea conferință a comunității ethereum, EthCC, luna viitoare la Paris. De aici încolo, Colvin speră ca acest lucru să se extindă către un consiliu dedicat până în luna iulie.

Colvin susține că aceste întâlniri în persoană pot să facă multe în a rezolva conflictele tehnice care pot să persiste în online ani de zile.

„Uneori trebuie să te așezi la masă cu o persoană și să ajungi să cunoști pe cineva și să stabilești un nivel de comunicare care nu exista înainte”

a spus Colvin.

Consensul în linii mari

În acest fel, Frăția codului ethereum își modelează structura după Grupul de Lucru al Inginerilor, sau IETF, un colectiv internațional de tehnicieni care lucrează la menținerea Internetului.

„IETF este poate cel mai relevant exemplu de succes în domeniu”, a spus Colvin. „A menținut Internetul ani de zile. IETF este construit să lucreze cu numere mari și face acest lucru combinând adunări mari cu niște grupuri mai mici și mai specializate. Fiecare grup face ce are de făcut, și doar câte un tocilar ici și colo ar fi interesat în mai multe dintre ele”

La fel ca IETF, procesul de guvernanță al Frăției susține ceea ce se numește „consens în linii mari și rularea codului”, ceea ce înseamnă că o majoritate dominantă din cadrul unei discuții va avea superioritate, în funcție de talentele tehnice – cel mai important criteriu pentru orice poziție deținută în cadrul grupului.

Important pentru Colvin este că IETF are parte de aceste rezultate fără finanțări de la corporații sau sponsorizări care ar influența activitatea colectivă.

„Nu vrem să fie un fel de ordin venit de sus către comunitate. Trebuie să fie un forum, un consens care să construiască un forum în comunitate”

a rezumat Colvin.

Întrebări mai mari

Combinând un proces deschis, o structură a membrilor informală și accent pe responsabilitatea tehnică, Colvin cede că Frăția poate în cele din urmă să ofere o platformă adecvată pentru comunitate, care să rezolve subiectele mai sensibile.

Într-adevăr, problema fondurilor pierdute nu este singura cotitură cu care se confruntă azi etehreum. Este se pare o discuție trivială dacă o comparăm cu schimbările ce trebuie implementate pe parcurs.

„Vorbim aici despre trecerea de la conceptul dovadă-de-lucru la dovadă-de-miză, când încă lucrăm la o dovadă de miză deși nu știm sigur dacă va funcționa. Vorbim despre trecerea la sharding cu două sau trei designuri diferite în lucru. Vorbim despre schimbări foarte mari la protocol”

După spusele lui, este important ca marea comunitate de dezvoltatori, nu doar dezvoltatorii core, să aibă un cuvânt de spus în legătură cu aceste schimbări fundamentale.

„Trecem la dovada-de-miză? Sunt câțiva oameni care sunt interesați de aceasta și care știu că pot să contribuie. Asta este ideea, este o ofertă făcută comunității”

a cocluzionat Colvin.