Economistul de la New York Times, Paul Krugman, se leagă tot timpul de bitcoin. De ce ai tranzacționa un activ atât de volatil, întreabă el, dacă îi lipsesc calitățile de bază?
„Așadar, bitcoinul tocmai a pierdut jumătate din valoare. Unde se situează acum în raport cu valoarea fundamentală a sa? Greu de spus, pentru că nu există așa ceva. Mai mult, toată situația pare o simplă bulă.”
Să ne liniștim puțin. Cât de importantă este valoarea fundamentală atunci când investești? Atunci când lucrezi la bursă, ai acces la o gamă largă de date despre companie – creșterea veniturilor, raportul dintre preț și câștiguri și așa mai departe.
Traderii cu experiență o să confirme că în unele cazuri valoarea fundamentală poate să fie foarte utilă, dar nu suficientă pentru a te convinge dacă să cumperi sau nu.
Acum câteva luni, un trader întreba comunitatea quant despre algoritmul de investiții a platformei Quantopian pentru a construi o strategie de trading de succes doar folosind valoarea fundamentală. Rezultatele au fost dezamăgitoare.
Strategia nu a avut performanțe grozave și a fost sub S&P 500 cu 155%, ceea ce a făcut moderatorii să dea următorul feeback:
„Strategiile bazate doar pe valoarea fundamentală tind să ia în calcul un orizont de predicții pe termen lung. Natura lor rară le face greu de evaluat, pentru că trebuie să aștepți ani la rând pentru a dezvolta destule puncte de mostre.”
Cu alte cuvinte, valorile fundamentale sunt bune, și sunt cu siguranță strategii bune bazate pe ele. Mulți traderi profesioniști văd dincolo de ele atunci când iau decizii de trading. Așadar, absența unor valori de bază pe piața cripto nu ar trebui să fie în sine decisive.
Datele despre preț
Altă metodă de a evalua riscurile unor active și posibilele recompense este să ne uităm la datele de preț istoric. Putem să facem asta cu acțiuni, dar și cu criptomonede ca bitcoin și ethereum.
Un termen cheie când vine vorba despre evaluarea prețurilor este raportul Sharpe. Acesta este un scor al profiturilor din acțiuni raportat la volatilitate. Scopul este să maximizezi această valoare. Un raport Sharpe bun ar trebui de obicei să fie peste 1.0.
Pentru că toate criptomomonedele de top au avut astfel de profituri masive, raportul Sharpe este în general peste 1.0. Cu toate acestea, unele sunt mai volatile decât altele. Folosind raportul Sharpe ca punct critic, putem să determinăm care este cel mai bun amestec în portofoliul cripto pentru nivelul ideal de volatilitate.
Seamănă cu felul în care administratorii de portofolii hotărăsc cum să își împartă portofoliul pe găleți – echități locale, echități străine și obligațiuni. Amestecul bun minimizează volatilitatea pentru a obține profitul dorit.
Dacă urmărești mâine GoanaDupăBitcoin, vei găsi mai multe informații despre cum să administrezi portofoliul cripto după datele proiectului Enigma.
Granița eficienței pentru volatilitatea activelor cripto
La această tehnică există și niște goluri. Unu la mână, criptomonedele nu au o istorie foarte lungă. Asta înseamnă că datele pot să fie neconcordante.
Se poate observa de asemenea că toate activele cripto sunt foarte corelate unele cu altele, ceva ce se poate observa foarte bine după scăderea recentă a pieței. Din cauza corelației mari, este greu să dai sfaturi în legătură că o anumită alocare a activelor.
Metode alternative pentru evaluarea criptomonedelor
Liderii din spațiul cripto caută metode alternative pentru a evalua valoarea fundamentală a criptomonedelor.
Fred Wilson, un investitor proeminent de pe piața cripto, spune:
„Trebuie să ai niște teorii fundamentale de valoare și să le aplici riguros.”
Unele dintre valorile fundamentale curente propuse pentru activele cripto sunt:
- Raportul dintre valoare și tranzacție. Acesta măsoară volumul tranzacționat ca indicator pentru cât de activă este utilizarea.
- Utilizatori activi zilnici (adresele active zilnice sau DAA) – câți utilizatori folosesc activele cripto lunar?
- Date economice despre cerere și ofertă, aplicate la activele cripto prin teorii monetare
Analize calitative
În final, când ne gândim la criptomonede cu vechime ca bitcoinul sau la variante mai noi ca ICO-urile și altcoinurile nou-apărute, avem mereu de făcut o analiză calitativă. Aceasta înseamnă lucruri diferite pentru oameni diferiți.
Unii dintre traderii cripto paionați spun că au câteva trăsături cheie la care se uită. Printre ele se numără:
- Studierea echipei din spatele proiectului și evaluarea lor – cât sunt de pricepuți în a rezolva o anumită problemă.
- Studiul lucrării albe din spatele jetonului sau activei cripto. Are noimă problema propusă și rezolvarea sa?
- Cum vorbesc alți entuziaști blockchain despre proiect, inclusiv experții cripto.
În cele din urmă, nici aceste idei nu sunt blindate. Unii dintre oamenii influenți de pe piața cripto au început să ofere „servicii de scriere lucrări albe” pentru companii. Există și mulți analiști care nu fac altceva decât să promoveze un proiect, uneori nejustificat.