Olanda se numără printre primele țări în care bitcoinul a fost promovat, acceptat și adoptat. Țara nordică atrăgea încă din 2015 evenimente blockchain și este arhi-cunoscută pentru numărul mare de magazine care acceptau plata în bitcoin încă de pe vremea când o fisă nu costa mai mult de 3-400 de dolari.

Olanda a făcut încă un pas spre adopția mainstream, de data asta printr-un antreprenor român de doar 20 de ani. Ștefan Gergely a ținut o prezentare bitcoin la TEDx în Amsterdam, în fața câtorva sute de olandezi ”oarecum” începători.

„Astăzi, începător în domeniul bitcoin nu mai înseamnă un om care nu a mai auzit niciodată de bitcoin și de tehnologia blockchain. Asta se întâmpla poate în 2015, acum chiar și începătorii înțeleg niște concepte mai avansate, contractele smart au intrat în vocabularul olandezilor de ceva vreme, vor doar să priceapă ce se întâmplă mai precis sub capotă”

a explicat Ștefan Gergely într-un interviu cu GoanaDupăBitcoin.

Pe scena TEDx, Ștefan Gergely a făcut una dintre cele mai ușor de înțeles demonstrații pentru tehnologia blockchain. A creat un joc de simulare în care publicul putea să joace rolul de noduri. Fiecare dintre voluntari verifica validitatea tranzacțiilor și jucau un joc de consens. Cu alte cuvinte, verificau dacă generica ”Alice” are destui bani în cont ca să trimită o tranzacție pe blockchain.

La fel de interesantă a fost și definiția nouă, scurtă și foarte precisă a lui Ștefan Gergely pentru blockchain:

„Blockchainul este o tehnologie, bitcoinul este doar o aplicație a acestei tehnologii (…) Blockchainul este o tehnologie care folosește inteligența colectivă pentru a democratiza adevărul și pentru a-l face utilizabil.”

Cu alte cuvinte, blockchainul se folosește de date menținute distributiv (acea inteligență colectivă, calculatoarele care mențin independent registrul de tranzacții) demonstrabil adevărate. Cuvântul cheie este „adevărul democratizat”. Participanții votează un rezultat și sunt 100% motivați să voteze varianta adevărată. Are Alice cei 10000 de bitcoini pe care vrea să îi trimită? După ce verific dacă îi are sau nu, am toate beneficiile să transmit în rețea votul meu (eu fiind un nod) care reflectă realitatea, adevărul. Această realitate este utilizată (și utilă) pentru a menține un registru „adevărat”, nefalsificabil, sigur. Ori, registrele nefalsificate și nefalsificabile au utilități multiple.

„Aici în Olanda sunt mulți dezvoltatori care lucrează serios la proiecte blockchain. Așa cum am spus și în prezentarea de la TEDx, lumea nu trebuie să se mai întrebe ce este blockchainul, trebuie să se întrebe care este următorul pas. La fel ca în orice domeniu ce ține de tehnică, primii care au de câștigat sunt cei care pricep tehnologia și care inovează”

explică Ștefan Gergely.

Deocamdată, antreprenorul român lucrează la propriul proiect blockchain, Aurus. În colaborare cu câțiva traderi de aur recunoscuți și autorizați în Europa, Aurus crează o criptomonedă bazată pe aur. Fiecare 1000 de fise sunt acoperite de un lingou de 1 kilogram de aur aflat în seifele partenere retelei. Toată contabilitatea fiselor este supusă auditării stricte.

Mai jos puteți vedea prezentarea lui Ștefan Gergely în întregime.