Vulerabilități ethereum – Este cel mai mare upgrade ethereum „fundamental vulnerabil”?

Cercetătoarea, expertul în sisteme distributive și fondatorul Vmware Dahlia Malkhi, a vorbit despre diverse vulenarbilități ethereum Casper la un eveniment de Finanțe Criptografice din Curacao care a avut loc vineri.

În timpul prezentării sale, Malkhi a discutat despre blockchain din perspectiva unei științe informatice care explorează felul în care nodurile ajung la un consens. Aceasta a criticat upgrade-ul Casper, care promite să introducă un algoritm mai bun și mai ecologic pentru blockchain-ul ethereum. Prezentarea sa a primit foarte multă atenție, iar discuția despre aceste vulnerabilități ethereum a fost foarte controversată.

Spre deosebiire de sistemul de dovadă-de-lucru al bitcoinului, în care minerii consumă electricitate și energie pentru a verifica blocurile de tranzacții, sistemul dovadă-de-miză oferă un fel de minare virtuală, în care monedele în sine sunt blocate (la fel ca și capitalul în minerii fizici) și apoi face procesări.

Așadar, cei care au propus sistemul de dovadă de miză au aceleași beneficii teoretice, fără costurile de electricitate iși problemele de mediu.

Sunt mulți cei care s-au opus la această idee. Comentariile lui Malkhi însă marchează prima dată când un cercetător renumit contribuie la dezbatere.

„Cred că dovada de miză este fundamental vulnerabilă. Dai autoritate unui grup să ia decizii. După părerea mea, le dă putere oamenilor care au mulți bani”, a spus aceasta.

Cu toate acestea, a mai îmblânzit lovitura, adăugând că după părerea ei Casper a dus la studii „interesante”, care au alimentat interesul și inovația în domeniul sistemelor distributive.

Învață din istorie

Malkhi studiază sistemele distributive de mai mulți ani. Cea mai mare reținere a sa vine din faptul că sunt două proprietăți care trebuie conservate de tehnologie – siguranța și procesele în timp real. Faptul că viitoarea implementare Casper nu ține cont de acest ultim aspect poate crea după părerea sa vulnerabilități ethereum -ului.

În sistemele blockchain, aceste atribute ajută să indice dacă tranzacțiile se vor procesa corect și dacă sistemele în sine vor merge mai departe cu timpul.

„Am avut o discuție ieri cu Vlad Zamfir [autorul principal al upgrade-ului Casper]”, a spus Malkhi. „Acesta pune problema că este util dacă este ‘în mare parte’ în timp real.”

După părerea lui Malkhi, răspunsul este un nu hotărât. Există vulnerabilități în felul în care anumite proiecte blockchain cum este Casper sunt structurate în acest moment.

„Avem câteva zeci de ani de experiență aici”, a spus ea.

Remărcile ei sugerează că își face griji că nu există suficientă rigoare academică aplicată ideii și că, în acest fel, presupunerile cheie  ar putea să fie invalidate.

„Serios, este foarte ușor să vii cu o soluție care nu face procesele în timp real. Este trivial. Singurul lucru de care avem nevoie în acest domeniu este să generăm mecanisme care sunt și sigure și în timp real”, a spus ea.

Entuziasm pentru viitor

Nu se poate spune că Malkhi nu este entuziasmată de criptomonede și de noua cercetare și inovație pe care au generat-o acestea.

În alte puncte ale discuției, a fost de acord cu ideea discutată în mai multe rânduri că bitcoinul ajută la rezolvarea unei probleme importante din sistemele distributive – problema generalilor bizantini, rezolvare pe care o atribuie lui Marc Andreessen.

A spus însă din start că nu consideră că munca s-a încheiat. A spus despre comentariul lui Andreessen că este „analitic” dar poate și „prea optimist”. Așadar, comentariile sale sugerează că aceasta nu crede că vreun blockchain a fost construit până acum fără defecte.

„Problema nu a fost rezolvată. Da, avem fundații solide, dar aceste fundații se strică în moduri surprinzătoare, mai ales atunci când încerci să le spargi și să inovezi”, a concluzionat aceasta.