Rețeaua Bitcoin a implementat un upgrade important pe data de 14 noiembrie –  Taproot. Acest upgrade aduce o serie de modificări ce vor îmbunătăți confidențialitatea, scalabilitatea și securitatea în rețea.

Taproot a fost aprobat de comunitatea Bitcoin în luna iunie, dar a fost implementată efectiv pe data de 14 noiembrie 2021, la blocul 709.632. Dezvoltatorii au optat pentru o perioadă de testare extinsă, pentru a se asigura că nu vor exista probleme la implementare.

Trei propuneri de îmbunătățire

Din punct de vedere tehnic, Taproot este un soft fork ce conține trei propuneri de îmbunătățire (BIP):

  • BIP340 – înlocuiește algoritmul de semnătură digitală curbă eliptică (ECDSA) cu semnături Schnorr, o schemă criptografică care face tranzacțiile complexe cu Bitcoin mai simple și mai sigure. În cazul tranzacțiilor cu semnături multiple, pe blockchain va fi înregistrată o singură cheie publică agregată și o singură semnătură agregată, în loc de toate cheile și semnăturile participanților implicați.
  • BIP341 – se bazează pe upgrade-ul SegWit și îmbunătățește confidențialitatea Bitcoin, reducând în același timp taxele de tranzacție. De asemenea, introduce MAST (Merklized Alternative Script Trees ), care permite utilizatorilor să blocheze output-ul pentru mai multe scripturi. MAST permite ca numai condițiile executate ale unei tranzacții de smart contract să fie înscrise pe blockchain. Deoarece doar detaliile tranzacției executate sunt publicate, Taproot oferă o mai mare confidențialitate utilizatorilor Bitcoin. MAST va crește de asemenea scalabilitatea, randamentul și eficiența tranzacțiilor, deoarece informațiile despre tranzacțiile neexecutate nu mai sunt ocupă spațiu pe blockchain.
  • BIP342 – reformează limbajul de scripting al Bitcoin și introduce „Tapscript”, care schimbă modul în care sunt evaluate semnăturile. Împreună cu semnăturile Schnorr, Tapscript facilitează citirea și scrierea de smart contracts. Tapscript va facilita, de asemenea, implementarea viitoarelor upgrade-uri pentru Bitcoin, deoarece simplifică introducerea de noi tipuri de coduri operaționale (opcodes).

Taproot – cea mai importantă modificare

Din punct de vedere practic, cea mai importantă modificare adusă de Taproot este schimbarea tipului de semnături digitale în „semnăturile Schnorr”. Acestea ocupă mai puțin spațiu, cresc securitatea tranzacțiilor și, alături de MAST și Tapscript, facilitează crearea de smart contracts.

Taproot va avea multe repercusiuni pozitive pentru diferite proiecte din ecosistem. De exemplu, tranzacțiile cu semnături multiple (multiSig) vor fi mai ieftine și vor folosi mai puține date datorită semnăturilor Schnorr. Acest sistem va crește scalabilitatea rețelei, deoarece tranzacțiile complexe vor ocupa mai puțin spațiu în mempool.

TradingView – Aliatul tau in trading!

De asemenea, îmbunătățește confidențialitatea tranzacțiilor realizate prin intermediul smart contracts. În prezent, tranzacțiile realizate prin intermediul Lightning Network, de exemplu, sunt extrem de vizibile deorece sunt mai complexe decât tranzacțiile normale. Taproot le va face sa arate la fel ca orice altă tranzacție din rețea.

„Ecosistemul Bitcoin este într-o continuă dezvoltare, iar echipa ce întreține codul principal își dovedește profesionalismul la fiecare moment ca acesta. Blockchain este tehnologia generației noastre, millenials și cei și mai tineri, și toti cei care am dezvoltat ceva în acest domeniu le suntem recunoscători pentru eforturile din 2009 până acum, și pentru tot ce va urma. Acum că Bitcoin intră în cursa pentru smart-contracts, concurența între blockchain-uri va deveni și mai strânsă, iar oportunitatea de inovare și mai mare. We live in interesting times indeed!”

ne-a transmis Sabin Simionescu, CTO și co-fondator TOKERO.

În esență, upgrade-ul Taproot oferă dezvoltatorilor o colecție de extinsă de instrumente care le permite să construiască noi soluții și proiecte pentru cea mai populară criptomonedă. Așadar, Bitcoin are acum potențialul de a se transforma dintr-un instrument de plată sau depozit de valoare într-un concurent pentru rețelele precum Ethereum, care au devenit populare datorită smart contracts.