În ultimele zile, au apărut în presă o serie de articole cu privire la o situație de double spending în rețeaua Bitcoin. Inițial, anomalia înregistrată la blocul 666.833 a fost publicată de BitMex Research, dar ulterior a fost preluată de mai multe canale de știri.

Subiectul a fost foarte discutat, deoarece o asemenea problemă ar putea provoca daune majore reputației Bitcoin. Realitatea este însă că, în final, o singură tranzacție a fost înregistrată pe blockchain, deși procesul tehnic este destul de complicat.

Ce s-a întamplat de fapt?

Utilizatorul A a transmis 0.00062063 BTC către utilizatorul B, setând o taxa de tranzacție extrem de mică. Acest lucru a dus la un timp mai lung de confirmare a tranzacției.

Utilizatorul A a modificat taxa de tranzacție (proces cunoscut drept “replace by fee transaction” – RBF) în speranța că tranzacția va fi confirmată mai repede.

Prima tranzacție a fost adaugată într-un bloc de un mining pool, iar cea de-a doua de un alt mining pool. Ulterior, blocul ce conținea prima tranzacție, cu taxa mai mică, a fost confirmat pe blockchain. Cea de-a doua tranzacție a rămas în ceea ce se numește ”orphan block”, un calup de tranzacții ce este abandonat și nu este inclus în istoric.

Stai conectat in lumea digitala!

Astfel de situații au loc destul de des pe blockchain, datorită faptului că există extrem de mulți mineri în rețea. Blockchain-ul însă înregistrează o singură versiune a tranzacțiilor.

„Ceea ce este important de știut este că, da, ar putea exista diferite versiuni ale aceleiași tranzacții, dar numai una va fi în cele din urmă acceptată”

de către nodurile și utilizatorii rețelei Bitcoin, a explicat Lucas Nuzzi de la Coin Metrics pe Twitter.

Pentru mai multe informatii despre double spending în rețeaua Bitcoin si despre timestamp, va invit sa cititi acest articol.