Bitcoinul are o relație complicată cu presa. Nu este de mirare. Vorbim despre o monedă și despre o tehnologie în sine complicată, care polarizează foarte mult societatea. Avem presa de nișă și evangheliștii care vorbesc 100% despre beneficiile bitcoinului, și care îți spun în alte cuvinte că bitcoinul e bun și împotriva arsurilor la stomac.

De cealaltă parte a baricadei există jurnaliști care pur și simplu nu pricep economia bitcoin și care îl tratează cu o mai mare precauție decât poate ar fi cazul, fără să caute inovația care stă la baza monedelor electronice. Sunt jurnaliști care au văzut cum publicul s-a ars cu ciorbă și acum suflă în bitcoin.

Jurnaliștii care reușesc să priceapă cu adevărat ce este bitcoinul sunt în general, și la noi în țară și în străinătate, oameni care au cunoștințe reale despre economie și care vin din partea publicațiilor economice. În definitiv, doar o persoană care înțelege că banii sunt de fapt un construct social poate să priceapă valoarea reală a bitcoinului. Doar ei îl vor trata ca pe o monedă (oarecum) reală, pentru că știu că și banii de pe cardurile bancare sunt la fel de eluzivi și că schimbul de produse poate să se bazeze, teoretic, pe orice aranjament decid părțile. Că banii sunt făcuți doar pentru a simplifica schimburile și tranzacțiile de valoare și că ei se pot prezenta sub orice formă.

La începutul săptămânii, Ziarul Financiar a făcut un serviciu comunității bitcoin vorbind  pe înțelesul antreprenorilor despre moneda digitală, către un public mai larg decât ar putea-o face o revistă de nișă.

Ce este bitcoinul – discuție avansată

Emisiunea lui Sorin Pâslaru a încercat în cele 35 de minute dedicate invitatului Andrei Andone să acopere foarte, foarte multe dintre aspectele legate de bitcoin. Fiind vorba despre o emisiune a unei publicații financiare, s-a concentrat mai mult pe aspectele pragmatice ale monezii – cum se generează bitcoinul, cum se stabilește prețul, cum se fac tranzacțiile și portofelele bitcoin.

Cei din comunitatea bitcoin îl cunosc deja pe Andrei Andone, trader, antreprenor și în general spiritul didactic al comunității, prezent mai mereu pe canalele de Telegram și Mumble, unde le face educație începătorilor.

Discuția dintre Sorin Pâslaru și Andrei a atins câteva dintre punctele importante ale ecosistemului bitcoin și a studiat modelul de afaceri al fermei de minare a lui Andone. A fost una dintre puținele conversații din presa mainstream purtată cu un real interes și curiozitate autentică din partea gazdei emisiunii. Practic, ceea ce s-a vrut să se studieze este…cum se fac bani din bitcoin și dacă bitcoinul este într-adevăr monedă.

Am discutat în mai multe rânduri despre valoarea banilor. Banii sunt un instrument de încredere și ușor de folosit, acceptați de comercianți sau de prestatorii de servicii ca instrument de plată. Bitcoinul este monedă de schimb atâta timp cât este de încredere. Așadar, securitatea este cel mai important aspect. Tocmai de aceea, un segment important din emisiune a fost dedicat securității rețelei în general.

La fel de interesant de urmărit este segmentul care discută despre minare, concluzia fiind că bitcoinerii care minează devin ”un fel de Isărescu”. S-a atins în treacăt și relația cu băncile, moderatorul încercând de fapt să înțeleagă care este relația dintre bitcoin și instituțiile de stat ori reglementările legislative. Concluzia a fost că da, afacerile bazate pe bitcoin, de la magazine care acceptă plata cu bitcoin și până la exchange-uri și centre de minare sunt companii legitime, cu un cod CAEN și o structură de companie obișnuită, care produce o valoare cu cerere pe piață.

Puteți urmări aici emisiunea Ziarului Financiar în întregime. Vizionare plăcută!