După cum am menționat anterior, fondatorul Coinflux, Vlad Nistor, a devenit subiectul unei investigații derulate de autoritățile române în colaborare cu autoritățile americane.

În ziua de marți, 11 decembrie, atât domiciliul acestuia, cât și sediul exchange-ului, au fost supuse unor percheziții. Au fost confiscate o serie de documente și mijloace electronice precum laptopuri, unități hard drive și stick-uri USB.

Procurorii au emis inclusiv un mandat de arestare, care a fost însă respins de Curtea de Apel București, astfel încât Vlad Nistor este cercetat în libertate. El nu are voie să părăsească localitatea de domiciliu, Cluj-Napoca, și nici dreptul de a realiza tranzacții cu criptomonede.

Alte surse judiciare susțin că ancheta este condusă de procurorul Cosmin Hălălău de la DIICOT – Structura Centrală, care este responsabil cu cooperarea cu autoritățile judiciare din alte țări.

Autoritățile americane au solicitat extrădarea lui Nistor pentru a fi judecat în Statele Unite. Cererea de extrădare urmează să fie judecată în data de 20 decembrie 2018.

Conform declarațiilor avocatului Anatol Pânzaru

este vorba despre o investigație care s-a derulat în Statele Unite timp de patru ani. Acuzațiile se referă la faptul că Vlad Nistor, împreună cu alte 4 persoane, au facilitat achiziționarea de criptomonede în condiții ce încalcă legea americană. Cu toate că acțiunile respective s-au desfășurat în perioada 2013-2014,  este prima dată cînd omul de afaceri român a aflat despre investigație.

Avocatul a mai subliniat și că există probleme de translatare a acuzațiilor aduse de americani cetățeanului român, deoarece legile diferă semnificativ.

”Din punctul meu de vedere, sunt acuzații nefondate, se vorbește despre un grup infracțional organizat, în condițiile în care nu are nicio legătură de orice natură cu persoanele care teoretic ar fi învinuite de această infracțiune.”

a declarat avocatul.

Vlad Nistor este acuzat de infracțiuni de înșelăciune, fraude informatice, constituirea unui grup infracțional organizat și spălare de bani. În practică, este vorba despre vânzarea de criptomonede direct către cetățeni americani, fără declararea tranzacțiilor și prin utilizarea de sisteme informatice ce ascund sursa și destinația acestora (“coin mixers” și “proxy servers”).

Fondatorul Coinflux

a dat deja o declaraţie în faţa judecătorilor din ţara noastră, susținând că tranzacţiile pe platforma online s-au făcut cu respectarea legii.

În prezent, activitatea Coinflux a fost suspendată, iar conturile bancare ale firmei au fost înghețate. Reprezentanții platformei au declarat că realizează demersuri pentru deblocarea activității și returnarea fondurilor.