Până la o largă acceptanță a bitcoinului, banii fiat sunt ”combustibilul” vieții de zi cu zi și, credem noi, mai sunt destule bătălii până când vom folosi criptomonedele exclusiv în tranzacțiile cotidiene.
În afară de problema volatilității, fără de care nu se poate stabili prețul produselor, al muncii, al ideilor etc (nu pot fi toate supuse riscului), trebuie schimbate radical toate sistemele economice, politice și sociale care funcționează în prezent. Acest lucru este clar un proces de durată, de care se vor ocupa multe generații de acum înainte, care trebuie să spargă rezistența sistemelor și intereselor actuale.
Altfel, în acest moment, în comunitatea mondială un rol important în producerea și chiar în valorizarea bitcoinilor îl au schimburile cripto. Oricât de loiali am fi fenomenului și oricâți bitcoini am avea/produce/tranzacționa, necesitățile fizice de zi cu zi necesită bani. Asta implică un exchanger, fie el și reglementat, semireglementat sau anonim.
Reglementările schimburilor bitcoin și cripto publice din România
În România sunt trei schimburi publice: BTCXchange, Coinflux și Bitcoin România (vorbim aici de cele care funcționează într-o formă de drept românesc). Dintre acestea, singurul care a raportat un client pentru sumele tranzacționate a fost Coinflux, care este chiar cel mai popular exchange de pe harta românească.
Activitatea lor se bazează, credem noi, în mare parte pe clienții din țară, majoritatea membrii ai micii comunități de Bitcoineri și, sperăm noi, cititori ai noștri. Pentru că e un subiect pe care mulți dintre voi îl știți și îl discutați, pentru că ni l-ați semnalat și credem că e de larg interes, vă propunem să parcurgeți un set de informații ca un exercițiu de înțelegere al relației client-operator de schimb cripto.
- Cu toții aveți/avem nevoie de servicii de schimb
- Voi, membrii comunității locale, sunteți principalii clienți ai schimburilor. Aveți dreptul la respect din partea lor. Fără voi sau bunele voastre review-uri poate că nu ar supraviețui.
- În această nișă, încrederea este mai importantă decât nereglementarea sau dispozițiile legale contradictorii.
- Schimburile se supun unor reglementări legale, au contabilitate, raportează și plătesc taxe. Fac această activitate pentru profit. De asemenea sunt supuse controalelor. E corect să le punem în discuție comisioanele?
- Bitcoinul se poate obține în diferite feluri (minare, cumpărare, plăți etc). Pentru faptul că aveți bitcoin răspundeți eventual în fața autorităților, nu în fața exchange-ului. Dacă sursa bitcoinului nu poate fi probată, nu înseamnă că sunteți un infractor.
- Exchange-ul vă poate cere documente pe care legea îl obligă să le ceară.
- Nu credeți că o poliță de asigurare pe valoarea conturilor dumneavoastră ar crește încrederea în operator? Avem atâtea exemple de operatori care au picat testul de securitate.
- Trebuie să calificați cu untrust schimbul care nu prezintă în mod transparent cu ce documente trebuie să dovediți proveniența criptomonedelor și în ce condiții (potrivit căror legi) vă blochează fondurile. Sunt obligați de lege, sau se folosesc de ”neajunsurile ” din lege pentru a decide chiar ei blocarea fondurilor?
- Chiar și în sistemul bancar, unde prevederile împotriva spălării de bani sunt stricte, există niște formulare care se completează sub semnătură de către clienți, și nimeni nu le cere ”înscrisuri” la fiecare tranzacție. Aceste documente și informații sunt publice.
- Termenii și condițiile în limba engleză nu sunt accesibile tuturor, în condițiile în care și cele în rommână sunt greu de digerat. Totuși, nu este cumva obligatoriu să existe și termeni și condiții în română? Șamponul, de oriunde ar fi el importat, trebuie să aibă instrucțiuni de utilizare în limba maternă. Este un serviciu de exchange exceptat?
- Un operator de tip exchange, parte și beneficiar dintr-o comunitate care promovează descentralizarea, nupoate afișa pe site clar către cine și în ce condiții raportează? E vreun secret în asta? Nu scutește/și se scutește pe sine de probleme? Este obligat să raporteze în secret? Transparența nu înseamnă complicitate și avertizarea nu este o ilegalitate (cel puțin pe o piață nereglementată).
Cereți informații despre aceste lucruri și faceți-le publice în mod corect. Vă încurajăm să spuneți publicului și atunci când nu ați primit răspuns de la ei. Așa se măsoară încrederea.
Încredere sau neîncredere, reprezintă suma părerilor voastre. Acest calificativ influențează în mod direct activitatea sau scopul activității lor. Suntem siguri că aveți puternice canale de comunicare, astfel încât să aveți un consens pe care să-l faceți cunoscut oamenilor care conduc aceste platforme de schimb.