Leul românesc este în scădere de mai bine de o lună în raport cu moneda EURO. Indicele ROBOR (rata medie a dobânzii la care băncile românești se împrumută între ele) a scăzut undeva la 1%.
Comparativ, în 2008, la începutul crizei financiare, ROBORUL era la 15%. Românii fac hedging și caută să își convertească fondurile. Favoriți sunt EURO, lira pentru cei care cred că Marea Britanie nu va ieși din UE, dolarul și francul elvețian. Cei cu experiență în tehnologie și trading aleg însă și criptomonedele. Asta deși e nevoie de mai multă îndemânare în manevrarea lor, într-o perioadă în care prețul continuă să scadă.
Am a discutat despre tradingul cripto cu Alin administratorul de schimb Ro.Exchange. Acesta mărturisește că a făcut tot posibilul să intre în competiție pentru atenția utilizatorilor, cu comisioane minimale.
„Nu este o perioadă ușoară pe piața financiară. Piețele, și cele tradiționale și cripto, merg pe gheață subțire. Știi că și clienții tăi sunt mai precauți. Noi încercăm să îi întâlnim la jumătatea drumului, în primul rând oferind comisioanele la cel mai mic nivel practicabil”
spune Alin.
Nici fiatul nu o duce mai bine
Poate cel mai mare semnal de alarmă pe piețele financiare a fost întâlnirea de la Davos dintre cei mai importanți lideri și oameni de afaceri ai lumii. Anul acesta, de la Davos a lipsit Donald Trump, deoarece în America guvernul și-a sistat activitățile. Emanuel Macron se confruntă cu o criză la fel de puternică în Franța, din cauza protestelor recente. Marea Britanie caută o soluție viabilă să aplice Brexitul. Putin va lispi la rândul său, fără să fi motivat în vreun fel decizia. Așadar, marii lideri internaționali nu au fost prezenți la cel mai important eveniment politico-economic.
Analiștii spun că asta indică o perioadă dificilă pentru toate monedele fiat în următoarea perioadă. Unii dintre criptonauți iau în calcul o resuscitare a pieței cripto. Asta deși nu există indici deosebit de optimiști.
Ro.Exchange și-a comunicat susținerea. Serviciul de bitcoin trade Romania, lansat oficial anul acesta, practică comisioane zero la depunere și 1,5% la retragere. În plus, aceștia își asumă riscurile de volatilitate. Ro.Exchange garantează cursul din momentul în care se plasează comanda.
„În comunitatea blockchain s-a pornit efectiv pe ideea de hedging. Te protejezi de șocurile economiei tradiționale intrând pe piețe alternative. Cred că serviciile din comunitate trebuie să aibă o misiune activă în sensul ăsta. Nu poți să exiști într-o bulă a profiturilor, exiști să susții o piață. Împreună cu echipa românească de marketing lucrăm activ la un plan. Cred că urmează o perioadă în care tot mai puțini oameni vor avea avantaje de pe urma sistemului economic tradițional”,
spune Alin pentru GoanadupaBitcoin.
Necrolog la bitcoin
Criptomonedele sunt și ele în scădere încă din ianuarie 2018. Piața este însă suficient de volatilă cât să permită câștiguri din tradingul la zi. Ceea ce analiștii numesc choppy waters (un soi de fluctuații mărunte de preț), poate deschide oportunități pentru traderii experimentați. Echipa Ro.Exchange a observat o oarecare creștere în volumul de tranzacții la schimb și le asociază cu acest trend.
„Este greu și neloial să dau sfaturi financiare. Pot doar să spun cum văd eu personal piața cripto și tehnologia blockchain. Dezvoltatorii încă lucrează la platforme cripto. Nu o fac degeaba, o fac pentru că e o perioadă bună să își perieze proiectele acum, cât piața este jos. Pe sistemul îți faci vara sanie. Și blockchainul este updatat în perioada asta, pentru că e mai puțină presiune în rețea. În paralel, piețele financiare tradiționale se zdruncină. Se poate să se pregătească o lansare spre lună, se lucrează sub capotă. Și noi, la rândul nostru, am dat startul Ro.Exchange pentru că suntem optimiști”,
spune directorul schimbului.
Piața nu crește atât de repede cât și-ar dori fanii cripto
Cu mai bine de 24 de updateuri la blockchainul bitcoin în luna decembrie, observatorii pieței așteptau o creștere de preț proporțională la final de an. Măsura luată de dezvoltatori nu a avut însă ecouri. Unii analiști spun că prețul trebuie impulsionat din mai multe direcții – cadru legislativ, dezvoltarea tehnologiei și avantaj competitiv față de fiat. În 2018, toți acești vectori stăteau împotriva bitcoinului.
China, SUA și Coreea de Sud puneau restricții pieței cripto. Riscurile AML nu mai erau neglijabile. Tehnologia nu mai suporta numărul de tranzacții și blockchainul era supraaglomerat. Piețele fiat nu dădeau semnele de slăbiciune care îi îngrijorează astăzi pe analiști.
Prioritatea celor de la Ro.Exchange este o comunicare mai bună cu băncile. Se așteaptă să apară și un cadru legal mai explicit care să îi ajute să le ofere confort clienților. Pun accent pe securitatea platformei și pe dezvoltarea de noi servicii. Din comunicatele lor, speră să întâmpine următoarea criză economică cu servicii tentate pentru refugierea traderilor.
Servicii exclusiv P2P Ro.Exchange
Ro.Exchange a intrat pe piața românească cu servicii peer-to-peer. Spre deosebire de platformele românești actuale, aceștia le permit utilizatorilor să facă schimburi între ei. Au adoptat deocamdată primele șapte criptomonede din topul preferințelor pieței – BTC, XRP, USDT, DASH, ETH, LTC și BCH. Pentru țara noastră, Ro.Exchange sunt o opțiune pentru construirea unui portofoliu de investiții în cripto.