Serviciul de Telecomunicații Speciale a anunțat că a creat un sistem informatic bazat pe blockchain ce ar putea fi folosit în alegeri. Acest sistem are două aspecte – SIMPV, care monitorizează prezența la vot și previne votul ilegal și SICPV, care centralizează procesele verbale de la secțiile de votare.

Purtătorul de cuvând al STS a explicat:

”Dincolo de transparență, tehnologia blockchain oferă protecție și încredere, pentru că înregistrările adăugate nu pot fi modificate sau șterse nici măcar de către administratorii acestora. Toate informațiile sunt sigilate cu funcția de tip HASH (amprenta digitală a datelor), blocurile de date se reactualizează din 5 în 5 secunde, iar orice eventuală modificarea a informației generează o nouă amprentă care va fi vizibilă de toată lumea.
Implementarea acestei soluții tehnice moderne este un alt instrument prin care oferim încrederea că nimeni nu modifică sau alterează datele din sistemele informatice dezvoltate și puse la dispoziția Autorității Electorale Permanente de către STS.”

Sistem informatic bazat pe blockchain POA

Noul sistem de vot bazat pe blockchain urmează să fie evlauat și eventual aprobat de AEP.

Conform explicațiilor oficiale, tipul de consens utilizat de STS este unul privat, de tipul Proof of Authority. Purtătorul de cuvânt a declarat pentru Hotnews că blockchain-ul ”are un singur nod un nod cu mai multe replici fizice, găzduite în infrastructurile celor două sisteme informatice – SIMPV și SICPV”.

Stai conectat in lumea digitala!

Din punct de vedere tehnic, Proof-of-Authority (PoA) este cel mai centralizat protocol de consens. Validatorii de blocuri sunt predeterminați, iar adăugarea blocurilor noi pe blockchain se face pe baza votului majorității. În cazul blockchain-ului dezvoltat de STS, nu este clar cine sunt validatorii și câte noduri sunt în rețea.

GDB a transmis o cerere de clarificare a informațiilor către biroul de presă al instituției.