În acest weekend, domeniul Bitcoin.org a sărbătorit 10 de la înregistrarea sa de către Satoshi Nakamoto și Martti Malmi. Site-ul a fost creat cu cîteva luni înainte de lansarea whitepaper-ului original din data de 31 octombrie 2008.

Pentru a promova conceptele sale referitoare la descentralizare, Satoshi s-a asigurat că nicio putere centrală nu va prelua controlul site-ului. A facut acest lucru înainte de a se retrage de pe scena cripto.

Din acest motiv, drepturile asupra domeniului aparțin atât dezvoltatorilor proiectului, cât și unor persoane ce nu au legătură cu această activitate. În acest mod, site-ul va putea să își continuie activitatea de educare în ce privește Bitcoin și de a încuraja adopția sa.

Codul sursă al site-ului este deschis și vizibil tuturor, singurele drepturi acordate co-proprietarilor fiind acelea de publicare. Toate activitățile de pe site sunt realizate de comunitate, care implică mii de contributori din întreaga lume.

Pe GitHub, de exemplu, sunt înregistrați peste 245 de contributori la dezvoltarea bitcoin.org, susținuți de peste 1000 de translatori. Site-ul este astfel disponibil în 27 de limbi în baza activității de voluntariat derulată de aceștia.

Cu toate acestea, domeniul Bitcoin.org a fost și scena unor controverse politice

În octombrie 2017, comunitatea din spatele site-ului și-a declarat public opoziția față de SegWit2x.

Soluția propusă de unele companii cripto pentru problemele cu comisioanele mari și timpul lung de așteptare pentru confirmarea tranzacțiilor a fost respinsă vehement de ”puriștii” din spatele Bitcoin.org.

”Semnatarii acestui acord cred în mod greșit că moneda digitală creată prin adoptarea acestui hard fork controversat va deveni Bitcoin. Așadar, stocarea BTC pe platforme precum Coinbase, Bitpay și Xapo este nerecomandată”

se menționa în postarea publicată de Bitcoin.org.

Decizia de a lua poziție împotriva SegWit2x nu a fost privită pozitiv de membrii comunității în ansablu. Ea a fost văzută ca un atac la adresa rivalilor.

De atunci, domeniul Bitcoin.org a fost implicat în alte controverse politice, inclusiv o dispută recentă pe GitHub. În cadrul acesteia comunitatea a dezbătut poziția dezvoltatorului Bitcoin al domeniului cunoscut drept Cobra.