Există multe presupuneri despre utilizatorii bitcoin – că sunt ciudați, fanteziști, tocilari, infractori, idealiști și așa mai departe.

Cum sunt ei de fapt?

Unele dintre presupunerile de mai sus sunt, tehnic vorbind, adevărate în unele cazuri, dar de fapt lucrurile nu sunt atât de simple. Desigur, cea mai ușoară variantă de a evalua cine folosește bitcoinul în mod eficient este analiza Google Trends.

Delu este o metodă imperfectă, pentru că ”linia de căutări nu implică neapărat participare activă”, Yelowitz and Wilson identifică patru tipuri mari in care se regasesc utilizatorii bitcoin – entuziaștii în programare, investitorii speculativi, libertarienii și infractorii.

Acest lucru se potrivește foarte bine cu profilul la care ne-am aștepta pentru utilizatorii bitcoin. Se potrivește îndeaproape si cu rezultatele unui sondaj din 2013 asupra a 1000 de subiecți. Studiu a relevat că ”utilizatorul obișnuit este un bărbat libertarian de 32 de ani.”

Din perspectiva acestor patru tipuri, motivele importante pentru care bitcoinul atrage sunt:

  • Pentru programatori, recompensa pentru minare
  • Pentru speculatori, volatilitatea
  • Pentru libertarieni, lipsa reglementărilor
  • Pentru infractori, anonimitatea pe care ei o percep.

Libertarienii sunt bine reprezentați în literatura non-academică, cu teme care privesc potențialul tehnologiei pentru a altera ordinea economică și socială.

Cărțile dedicate speculatorilor, așa cum ne-am aștepta, se concentrează pe potențialul bitcoinului ca investiție. Programatorii sunt bine serviți de Swan (2015) și de Antonopoulos (2015). Cel din urmă este foarte concentrat pe blockchain, în timp ce primul, pe bitcoin.

Elemente infracționale

Altă comunitate proeminentă, infractorii, au început să fie asociați cu bitcoinul odată cu povestea Silk Road.

Silk Road era o piață online care operează pe ceea ce cunoaștem ca Dark Web, Dark Net sau, în mod eronat, ca Deep Web. Aceasta din urmă acoperă toate părțile internetului pe care nu se indexează în motoarele de căutare, în timp ce aspectul de ”dark” se referă la siteuri care oferă anonimitate utilizatorilor și care sunt, în sine, dificil de accesat. Nu este surprinzător faptul că aceste piețe sunt populare.

În ceea ce privește proporțiile, vectorul infracțional, studiul clasic al lui Christin (2013) pentru Silk Road, a stabilit cifrele pe o perioadă de 8 luni undeva în jurul a 1,2 milioane de dolari, din care 92 000$ mergeau către operatorii pieței.

În acest moment, descrierea de mai sus tinde să fie legată de ceea ce am numi comunitatea bitcoin generică, ceea ce înseamnă că sunt oameni care nici nu minează, nici nu cumpără, nici nu tranzacționează sau folosesc bitcoinul zi de zi (sau care pun bitcoin la saltea sperând că îl vor folosi ca valoare de stocare).

Chiar dacă bitcoinul nu este o monedă, așa cum spun unii, este tratată în felul acesta de către comunitate

Diferite definiții

Atunci când vine vorba de încercările de a înțelege ce este bitcoinul, aflăm de multe ori că argumentele sunt centrate pe statutul său ca monedă, așa cum e ea înțeleasă în termeni de reglementare, finanțe sau legali. Ideea de monedă este una din multele metode de a înțelege bitcoinul. Asta deși este vorba despre o variantă care se leagă de întrebări despre felul în care moneda digitală ar putea să ajungă în societatea mainstream.

Utilizatorii bitcoin

Par adesea împărțiți când vine vorba de această problemă. Pe de-o parte, vor ca bitcoinul să fie diferit de ce era înainte, dar, din diverse motive, vor ca mai mulți oameni să îl folosească.

Acest conflict ne ajută să înțelegem de ce comunitatea aproape că a fost împărțită în dezbaterea de scalabilitate, dar dintr-un unghi diferit. Minerii de pildă au fost atrași de BIP 100 (Propus de Jeff Garzik) din motive tehnice. Motivarea social insa este de a permite minerilor să devină votanți activi în viitorul bitcoin core. Unii speculanți susțin Bitcoin Cash. Asta pentru că asigură tranzacții mai rapide care vorbesc spiritului antreprenorial, ce-si doreste cresterea mai accelerata a adoptiei bitcoin.

Libertarienii sunt prinși undeva la mijloc. Nu vor ca minerii să devină prea centralizați. Insa par racordați la ideea că dezvoltarea comunității Bitcoin Core ar putea fi văzută ca o structură centralizată.

E posibil să-si doreasca  adopția din motive ideologice. Dar vor să evite o greșeală majoră sub forma unei bifurcații ferme dezastruoase. Aceasta ar puteapune în pericol viitorul rețelei.

Infractorii vor continua așa cum au făcut-o dintotdeauna, dar sunt în mare parte în afara conversației mainstream din acest moment despre utilizatorii bitcoin.