Într-un interviu acordat Bloomberg, agentul special DEA Lilita Infante a declarat că 10% din tranzacțiile Bitcoin sunt reprezentate de activități infracționale. Aceasta comparativ cu anul 2013, cand ele reprezentau aproape 90% din tranzacțiile Bitcoin totale înregistrate atunci pe blockchain.

Între timp însă, autoritățile au închis platforma Silk Road, care reprezenta principala piață pentru activitățile infracționale asociate criptomonedelor.

Cea mai frecventă acuzație adusă înainte criptomonedelor era utilizarea acestora în activități ilegale. Asta deși rareori erau aduse și argumente în favoarea acestor statistici. Săptămâna aceasta, Agenția de Control a Drogurilor (DEA) din Statele Unite a adus argumente în defavoarea acestor afirmații.

Infante a subliniat că această scădere procentuală nu înseamnă că volumul tranzacțiilor a scăzut. Dimpotrivă, contravaloarea criptomonedelor utilizate în activități infracționale a crescut semnificativ, odată cu creșterea prețului Bitcoin.

Raportul dintre acest tip de tranzacții și activitățile speculative s-a schimbat însă. Aceasta survine odată cu maturarea criptomonedelor într-o clasă de investiții a cărei adopție crește în fiecare zi.

”Când vine vorba despre activități infracționale, volumul a crescut enorm, atât ca număr de tranzacții cât și valoarea lor în dolari, însă ca și procent s-a înregistrat o scădere semnificativă. Majoritatea tranzacțiilor sunt de tip speculativ în prezent”

a declarat ofițerul DEA.

Referitor la poziția autorităților față de tranzacțiile Bitcoin

Infante susține că tehnologia blockchain facilitează de fapt identificarea activităților criminale:

”Blockchain ne oferă o mulțime de instrumente care ne ajută să identificăm oamenii implicați în astfel de activități. Noi chiar ne dorim să continuie să folosească criptomonedele”.

Chiar și când vine vorba despre criptomonedele private precum Monero și Zcash, care sunt considerate mai atractive pentru cei care doresc să își ascundă activitatea, Ifante susține că DEA are metode de urmărire a tranzacțiilor, deși nu a dorit să ofere detalii.

În opinia sa însă, aceste criptomonede sunt încă prea mici și lipsite de lichiditate pentru a reprezenta un instrument de plată folosit în activitățile infracționale.

Poziția DEA este confirmată și de un raport similar publicat de guvernul din Quebec la începutul acestui an. Raportul susține teoria conform căreia tranzacțiile Bitcoin reprezintă un instrument al piețelor negre. Acesta însa nu are sprijin în realitate::

”Bitcoin nu este deasupra legii și nu este un magnet pentru tranzacții ilicite – reprezintă o parte extrem de mică din banii murdari care circulă la nivel internațional. Motivul principal este că tehnologie din spatele său îl face foarte puțin atractiv pentru cei care doresc să realizeze tranzacții fără să lase urme”.