Dintre toate regulile implementate în codul bitcoin, sunt puține care să fie la fel de importante ca limita de producție bitcoin. Ce este înjumătățirea recompensei bitcoin?

Codul dictează că doar 21 de milioane de monede se vor emite în total de-a lungul existenței monedei bitcoin. Limitând numărul total de bitcoini care ar putea să fie creați, Satoshi Nakamoto a reușit să stabilească o sumă de date disponibilă.

Producția limitată de bitcoini avea ca scop, într-un fel, contracararea problemei pe care o au banii de hârtie – faptul că pot fi printați iar și iar, ducând la inflație.

În lucrarea pulbicată de Nakamoto, acesta a comparat problema cu descoperirea și minarea aurului.

Prin convenție, prima tranzacție dintr-un block este o tranzacție specială care dă startul unei noi monede aflate în proprietatea creatorului blockului. Acest lucru adaugă o motivație pentru ca nodurile să susțină rețeaua și oferă o metodă să distribuie monede în circulație, din moment ce nu există o autoritate centrală care să le emită. Adăugarea constantă a noi monede este analogă cu minerii de aur care folosesc resurse proprii pentru a pune aur în circulație. În cazul nostru,se cheltuiește timp de procesare și electricitate.

În codul în sine, nu există ”o cantitate constantă de noi monede.”

În schimb, există reguli care dictează câți bitcoini vor fi lansați și când și cum se va reduce acea sumă cu timpul, în cele din urmă ajungându-se să nu mai fie lansați bitcoini noi.

De fiecare dată când un bloc nou este adăugat la rețeaua bitcoin, bitcoinii proaspăt emiși sunt oferiți minerilor care au descoperit blocul valid. Această recompensă, inițial setată la 50BTC, a scăzut la 25BTC la finele lui 2012, in vara anului 2016 de la 25 BTC a scazut la 12.5BTC. In anul 2020, numărul urmează să scadă de la 12,5BTC la 6.25 BTC, eveniment cunoscut sub numele de înjumătățire(halving). Mai exact avem 698 de zile pana la urmatoarea înjumătățire a recompensei bitcoin.

Înjumătățirea recompensei bitcoin în cod

Conform clientului Bitcoin Core, main.cpp, nSubsidiary inițial era de 50 de BTC, adică 5 miliarde de satoshi.

Există o linie de cod care spune:

Consensus.nSubsidyHalvingInterval = 210000;

Acest lucru dictează că o dată la 210 000 de blockuri minate, cantitatea de noi monezi emise ar trebui să fie scăzută la jumătate. Pe măsură ce codul rulează, continuă să calculeze câte blocuri au fost rezolvate. Când numărul ajunge la 210 000 de blockuri, se face prima înjumătățire.

Atunci când s-a ajuns la al 210 000-lea block, numărul de bitcoini emiși per bloc a fost de 50 de fise, împărțit la 2, adică 2,5 miliarde de satoshi sau 25 de bitcoini.

La linia de cod 1574, codul specifică felul în care se ajunge la numărul maxim de bitcoini:

If (halvings >= 64)
return 0;

Asta înseamnă că o dată ce s-au făcut 64 de înjumătățiri, nu ar mai trebui să se mai emită nSubsidy. Cu alte cuvinte, după ce 50 a fost împărțit la 2 de 64 de ori, ultimul bitcoin va fi lansat pe piață și totalul de 21 de milioane se va afla în circulație.

Spre deosebire de alte bunuri deflaționare, este clar în cod că va exista un număr maxim de bitcoin –  iar prin acest proces de înjumătățire se ajunge la rezultat.

Înjumătățirea recompensei bitcoin și minerii

Minerii, așa cum vă puteți închipui, sunt cei mai afectați cu fiecare eveniment de înjumătățire.

În lucrarea albă, Satoshi explică faptul că adăugarea de noi bitcoini se face prin cheltuială de electricitate și putere de procesare. Minerii au hardware special pe care îl rulează constant, în încercarea de a descoperi următorul block, folosind un flux constant de electricitate în acest proces.

Banii îi câștigă atunci când veniturile generate prin minare depășesc costurile de rulare ale minei, care pe lângă electricitate includ personal, asigurări și alte cheltuieli care vin odată cu un centru de date cu consum intens.

Odată cu înjumătățirea recompensei bitcoin însă,venitul minerilor scade, ceea ce le afectează afacerile.

Conform indexului de preț dolar-bitcoin, prețul bitcoin a fost în medie 577$ pe 10 iunie 2016. Dacă blockul cu numărul 420 000 ar fi fost minat pe piață la acel preț, veniturile în dolar americani pe care s-ar putea aștepta să le obțină un miner ar fi scăzut de la 14,425$ la 7,212 instantaneu, adica de la 25 BTC la 12.5BTC.

Pierderea a jumătate din venituri înseamnă că unii mineri bitcoin ar trebui să își închidă operațiunile. Cel puțin un miner a scos din priză aparatele înainte de înjumătățire. Cu toate acestea, au fost dezbateri riguroase în legătură cu cât de problematică va fi înjumătățirea recompensei bitcoin, ținând cont că evenimentul este pre-programat în cod iar minerii s-au pregătit, cel mai probabil, pentru eveniment. Spre deosebire de cazul aurului sau a altor metale prețioase – unde se pot descoperi noi filoane oricând – minerii știu exact la ce să se aștepte și când.

Multi au susținut si au avut dreptate că minerii nu trebuie neapărat să piardă 50% din venituri doar pentru că veniturile lor vor scădea la jumătate. Cererea prevalentă de bitcoini va rămâne constantă, forțând prețul să crească odată ce se generează mai puțini bitcoini zi de zi.

De exemplu, dacă minerii și-ar vinde toți cei 12.5 bitcoini din block pentru a-și plăti facturile, asta ar fi o introducere de 12.5 bitcoini noi pe piață cam la fiecare 10 minute – deși cifrele fluctuează în funcție de variațiile rețelei.

Dacă prețul ar rămâne constant, la 577$, chiar și cu toți acești noi bitcoini adăugați, asta ar înseamna că există o marjă de 7,212$ pentru fiecare block.

Dacă numărul de bitcoini emiși disponibili la fiecare 10 minute scad la jumătate, prețul ar trebui să crească pentru a compensa marja de 14,425$. Așadar, doar pentru că unui miner îi scade subsidiarul de la 25 de bitcoini la 12,5, nu înseamnă că și veniturile în dolar vor scădea. In prezent pretul bitcoin este de 6,100$ ceea ce inseamna 76,250$ la 10 minute.

Înjumătățirea în lumea reală

Din fericire, rețeaua bitcoin a mai fost în această situație, chiar dacă  era vorba de o prezență mai mică a minării și o activitate a pieței, în mare, mai scăzută.

Bitcoinul a avut parte de prima înjumătățire pe 28 noiembrie 2012, când subsidiul a scăzut de la 50 la 25 de bitcoini pentru fiecare block.

La acel moment, hashrate-ul era de aproximativ 25 000GH/s, departe de cifrele de acum. O lună mai târziu, hashrate-ul a scăzut la aproape 20 000GH/s, o scădere de 20%. Până în februarie 2013 însă, hashrate-ul s-a întors la valorile precedente și a continuat să crească de atunci și până acum.

La înjumătățirea recompensei bitcoin, prețul era de aproximativ 12,25$, ceea ce însemna că banii câștigați de mineri pentru un block minat era de 612,50$. Până în februarie 2013, prețul a crescut cu aproximativ 30$. Minerii au pierdut jumătate din subsidiarul bitcoin, dar prețul a crescut destul cât să le crească profiturile peste ce câștigau inițial. Până în aprilie 2013, prețul a crescut la aproape 181$.

Este însă o diferență mare între un hashrate de 25000GH/s, când omul de rând putea să mineze acasă, și ce avem astăzi, adică minare industrială în China, Islanda, nord-vestul Americii și Georgia, unde se întâmplă o mare parte a activității de minare.

Astăzi, hashrate-ul rețelei ajunge la 36.6 exahash.

Concluzie

Ca oricare afacere, minatul de bitcoin, are ani buni si ani mai putin buni. Cert este ca, statistic vorbind, pretul a reactionat la cca 1 an distanta de evenimentul injumatatirii, iar minerii au fost recompensati pentru rabdare. Va astept mai jos in comentarii sa va expuneti parerea despre ce se va intampla in 2021, un an mai tarziu de injumatatirea de la 12.5 BTC la 6.25 BTC.