Într-un interviu recent, Jon Matonis a discutat despre creșterea plafonului de 21 de milioane de bitcoin, despre importanța interșanjibilității și securității pentru succesul bitcoin și despre introducerea unei rate de dobândă de referință similară cu LIBOR pentru ecosistemul bitcoin.
*LIBOR reprezintă rata pe care unele dintre băncile mari din lume o percep una alteia pentru împrumuturi pe termen scurt.
Jon Matonis a fost unul dintre cei care mișcau lucrurile în spațiul bitcoin și nu numai, în special începând cu anul 2013. A activat în consiliul Fundației Bitcoin iar cum face parte din consiliul editorial la CoinDesk. Matonis este de asemenea consultant pentru entitățile bitcoin mari ca Epiphyte, BitPay și GoCoin. În plus, lucrează și la viitorul schimb global localizat în Uniunea Europeană.
Așadar, spusele lui au ceva greutate și experiență care nu poate fi ingorată. De aceea, mesajele lui pe Twitter legate de bitcoin și de dezbaterea despre dimensiunea blockului au făcut ceva valuri și au creat controverse.
Matonis a clarificat în presă poziția lui legată de limita superioară a blockului și despre alte aspecte la care lucrează pentru a îmbunătăți utilizarea în masă a monedei digitale.
Reporter – În mesajele recente de pe Twitter ai iscat ceva controverse. Se poate trage concluzia că susți ideea de a scoate pragul impus de 21 de milioane de bitcoin-i.
Jon Matonis – Desigur că nu vreau să elimin capacul de 21 de milioane de bitcoin, spun doar că într-un viitor nu foarte îndepărtat cineva va încerca asta. Nu trebuie să deții bitcoin-i petnru a propaga programul bitcoin prin noduri într-un război al propagării. Aș fi preferat să văd procesul existent BIP pus în acțiune pentru acest scop, pentru ca compromisulrile să poată fi făcute înainte de propagare.
Infrastructura riguroasă a recenziei de cod și testare similară cu IEFT este ceea ce îi lipsește în acest moment protocolului bitcoin și acesta este un motiv și mai mare pentru a întări procesul BIP și mai mult. Demonstrează maturitatea codului. Da, propagarea independentă a programelor cu schimbări și bifurcații ar trebui să fie adoptate doar în ultimă instanță. Cred că trăgaciul a fost apăsat prea devreme.
R – În călătoriile tale, ai lucrat cu guvernele și autoritățile. Cum administrează această nouă tehnologie când vine vorba de integrarea ei cu sistemele deja stabilite?
JM – Pentru că sunt participant în Echipa de Lucru din Gibraltaar a Monedei Digitale, am ocazia să prezint altor autorități guvernamentale limitările pe care le implică reglementările lor asupra monedelor naționale și asupra bitcoinului. Chiar dacă avem deaface de obicei cu regimuri mai mici și mai responsabile, problema este de obicei aceeași.
Cum garantăm balanțele bitcoin păstrate în numele clienților, dacă ele nu intră în schema vreunei asigurări de depozit bancare? În principal, problema este atacată printr-o combinație de dovadă de rezervă griptografică, cele mai bune practici ale back-upului la rece și recuperare pentru portofel sau cu ajutorul terților asiguratori.
De asemenea, pot să fie în conformitate cu spiritul AML-urilor globale dacă nu au o metodă verificabilă legată de identitatea clientului pentru a tranzacțiile interne sau externe.
Nu există vreun răspuns pentru asta pentru că manevrarea de bitcoin este similară cu manevrarea banilor. Listele albe, negre și roșii nu sunt nici ele soluții potrivite pentru că distrug în mare interșanjibilitatea monedei bitcoin . Conturile unui serviciu bancar de afaceri sau instituții finacniare poate cu siguranță să fie legat de identitate, dar monedele individuale sau subunitățile de monede în sine nu pot să fie.
R – Cât este de importantă interșanjabilitatea și securitatea funcționalității bitcoin?
JM – Problema cu criminalistica monetară este că oferă doar o probabilitatea statistică neconcludentă de vicii. Vorbesc despre asta în termeni de ”teatru al conformității” pentru că băncile vor să simtă că fac ceva, dar în cele din urmă este un lucru ineficient și contraproductiv.
Securitatea, care înseamnă monede care nu sunt legate de o identitate, este un prerechizitoriu pentru ca moneda să rămână fungibilă, iar fungibilitatea este piatra de temelie pentru orice sistem de plată viabil. Astfel, guvernele care propun reglementarea și termenii în care moneda să fie vândută sau cumpărată cum moneda lor națională sub jurisdicția lor trebuie să fie foarte atente pentru a conserva fungibilitatea monedei bitcoin. Devine o responsabilitate pentru ei să joace un rol în menținerea fungibilității, nu în distrugerea acesteia.
R – La ce lucrezi acum?
JM – Ecosistemul bitcoin va avea în curând o rată de dobândă de referință similar cu LIBOR. Promoves conceptul BIBOR (rata de ofertă de bitcoin între brokeri). Această rată de referință este importantă atunci când semnezi contracte, faci împrumuturi, și pentru brokerii care oferă bitcoin potențialilor vânzători la scurt [vânzarea la scurt este motivată de credința că prețul unei acțiuni va scădea, permițând-u vânzătorului să o cumpere înapoi la un preț mai mic pentru a face profit]. Conform ratelor de împrumut de la brokeri, rata dobânzii anuale pentru bitcoin este de 26.5% (0.644 pe zi x 365 de zile)
Înapoi la Știri Bitcoin