Într-un interviu dat pentru CoinTelegraph, Elizabeth Ploshay, membru Fundația Bitcoin a discutat despre companiile bitcoin și despre proiecte legate de acestea în care ea s-a implicat, dar și despre potențialul cripto de a include și populația exclusă din finanțe, a cărei majoritate este întâmplător formată din femei.
Elizabeth Ploshay este un jucător foarte activ din lumea bitcoin și se integrează pe mai multe fronturi din industrie. Este administrator de cont la BitPay, membru de multă vreme în comisia Fundației Bitcoin și consultant la organizația caritabilă BitGive. Ploshay este deja cunoscută pentru că a adăugat o notă personală la proiectele bitcoin și pentru discursurile sale la conferințe.
Anul acesta este foarte entuziasmată în legătură cu potențialul bitcoin, mai ales când vine vorba despre filantropie, și spune că este o metodă foarte eficientă din punct de vedere a costurilor pentru a strânge bani pentru cauze nobile sau pentru campaniile politice.
Reporter – Cum decurg lucrurile la locul de muncă din cadrul BitPay?
Elizabeth Ploshay – Am fost foarte încântată să văd creșterea interesului față de bitcoin în rândul organizațiilor caritabile și nonprofit cu care am lucrat în ultimul an. Această tehnologie are un potențial real de a-i motiva pe susținătorii care cunosc bine tehnologiile și dau organizațiilor o metodă mai rapidă, mai sigură și mai eficientă din punct de vedere a costurilor atunci când strâng fonduri. Suntem entuziasmați să le punem la dispoziție metodele de plată și donație în acest scop. A fost de asemenea minunat să introducem moneda bitcoin în campaniile politice și în universități.
Am mari speranțe în legătură cu felul în care moneda bitcoin va fi folosită pentru a duce mai departe concepte despre libertatea individuală și incluziune prin această tehnologie open-source, P2P, care poate fi folosită la nivel global.
R – Care este părerea ta în acest moment despre starea Fundației Bitcoin?
EP – Fiind cea mai veche organizație pe bază de apartenență, Fundația Bitcoin a avut mai multe roluri de la fondarea sa în anul 2012. A fost un privilegiu să servesc în consiliul de directori al Fundației Bitcoin și să văd numeroasele proiecte în care fundația s-a implicat, în special dezvoltarea de bază. Fundația Bitcoin l-a angajat pe Gavin Andresen în 2012 ca director de cerceteare pentru a sista administrarea protocolului bitcoin.
Deseori, nu apreciem faptul că moneda bitcoin este ușor de folosit și nu suntem recunoscători pentru faptul că mulți dezvoltatori își oferă timpul pentru a menține protocolul bitcoin. Fundația Bitcoin a fost de asemenea prima organizație care a cerut să se creeze o politică, în principal în SUA dar și în Europa. La începutul primăverii lui 2014, Fundația Bitcoin a angajat o echipă de lobby profesionistă pentru a seta bazele de discuție și dialog pe marginea monedei digitale cu autoritățile.
S-a apelat la Fundația Bitcoin pentru a depune mărturie în legătură cu audierile inovatoare, de exemplu audierile din senat din luna noiembrie a lui 2013. Fundația a fost deosebit de importantă în creșterea comunității internaționale bitcoin, dar și prin programul International Chapter. Fundația s-a implicat în creșterea educației și atragerea atenției asupra bitcoin-ului, dar și în aducerea împreună a comunității la una dintre primele conferințe bitcoin, Bitcoin 2013, în San Jose, California.
Cu toate astea, în general, una dintre cele mai importante active ale fundației este că oferă un spațiu în care comunitatea să se adune și să discute cu forumul de membri, un spațiu la care afacerile iau parte și ele la dialog. Fundația a trecut prin tranziții anul acesta și suntem încântați să îl avem acum pe Bruce Fenton ca nou director executiv. Bruce are o experiență adânc înrădăcinată în comunitatea bitcoin și abia așteptăm să îl vedem preluând conducerea în următoarele luni pentru a ajuta să transforme Fundația Bitcoin într-o bază și mai atentă și mai activă.
Ca membru ales în consiliul din Fundația Bitcoin, sunt mereu disponibilă pentru dialog cu comunitatea bitcoin și pot să fiu contactată la adresa elizabeth@bitcoinfoundation.org. Apreciem părerile din partea comunității bitcoin.
A fost incredibil să vedem creșterea exponențială care a avut loc în spațiul bitcoin. 2014 și 2015 au făcut pași uriași către adopția în mainstream a bitcoin-ului, iar companii mari ca Microsoft acceptă acum plata în bitcoin. Instituțiile financiare tradiționale explorează tehnologia blockchain.
R – A apărut recent un articol care spunea că femeile lipsesc din comunitatea bitcoin. Păreri?
EP – A fost senzațional să văd mai multe femei care se implică în comunitatea bitcoin de când m-am implicat în 2013. De exemplu, participi acum la o conferință bitcoin și sunt cu siguranță mai multe femei implicate în spațiu. M-am bucurat să văd o creștere chiar la vârf, în cadrul startup-urilor care au directori și co-fondatori femei.
Când vine vorba despre lipsa femeilor din comunitate, observ că, cu siguranță, e loc de mai bine dar sutn multe femei calificate în spațiul bitcoin. Uneori, extraordinarele femei lider din comunitate nu sunt incluse în dialog.
În termeni de încurajare a femeilor să se alăture acestei industrii în creștere, este foarte clar că moneda bitcoin este o oportunitate pentru incluziunea financiară. Majoritatea celor excluși financiar sunt, întâmplător, femei.
R – Ești membră a fundației BitGive. Ne poți spune mai multe despre asta și despre rolul tău în cadrul proiectului?
EP – Mă bucur că ai întrebat. Este un privilegiu să servesc ca și consultant la Fundația BitGive. Fundația BitGive este prima organizație Bitcoin care susține actele de caritate prin bitcoin și ajută companiile non-profit să exploreze moneda digitală. De când a fost fondată, în iulie 2013, Fundația BitGive a fost vârf de lance pentru mai multe campanii de succes, inclusiv strângerea a 11 000 de dolari în bitcoin pentru a construi o fântână în cadrul Proiectului Apa din Kenya.
Recent, fondatoarea BitGive și directoarea executivă Connie Gallippi, a călătorit în Kenya pentru construcția fântânii la Școala de Fete Shisango din districtul Kakamega din vestul Kenyei. Încurajez comunitatea bitcoin să susțină eforturile Fundației BitGive.
R – Cum vezi starea curentă a monedei bitcoin, acum în 2015?
EP – A fost incredibil să văd creșterea exponențială care a avut loc în spațiul bitcoin. Am văzut candidați prezidențiali care acceptă donații în bitcoin, cum ar fi Rand Paul iar acum Nasdaq ia și el aminte. Și mai important, Bitcoin este văzut din ce în ce mai mult ca o unealtă de incluziune financiară iar organizațiile explorează pe mai departe cum poate fi folosită această tehnologie să dea putere populației care nu aparține de vreo bancă.
Am mari speranțe legate de felul în care moneda bitcoin va fi folosită să ducă mai departe concepte ca libertatea individulaă și incluziunea, ținând cont de faptul că este o mișcare open source, P2P, care poate fi utilizată la nivel global.