SBT Venture Capital au sugerat că sunt Interesați de inovațiile în tehnologia Blockchain și Bitcoin. SBT Venture Capital este un fond de capital de risc de 100 de milioane de dolari bazat pe Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia. Declarațiile acestora, publicate de partenerul SBT Mircea Mihăescu într-o publicație rusească, contrazic declarațiile din partea oficialilor guvernului care spun că folosirea monezii Bitcoin va fi scoasă în afara legii, oficial, în această primăvară.
În interviu, Mircea Mihăescu a desconsiderat legislația și reglementările generale, vorbind despre credința lui că legile, de multe ori, rămân în urma inovației, și ca urmare probabil că nici nu ar trebui să fie o problemă majoră pentru antreprenorii globali.
Totuși, Mircea Mihăescu a sugerat că cei de la SBT sunt interesați de investiții care au impact asupra spațiului financiar în mare.
”Avem propriile noastre interese aici. Nu suntem interesați în fonduri de investiții în acțiuni, cumpărare de bitcoi etc. Mai degrabă ne interesează schimbările fundamentale care vor afecta întregul sistem financiar.” a spus acesta.
Mircea Mihăescu a continuat să discute despre faptul că vede tehnologia open ledger (registrul deschis) ca o inovație care ar putea să aibă un asffel de impact.
”Sistemul curent, în care 10 000 de bănci sunt folosite pentru a transfera fonduri poate fi înlocuit de tehnologia blockchain”
SBT a fost lansat în 2012, cu o susținere de 100 de milioane de dolari, deși s-a spus că această sumă ar putea să crească la 700 de milioane în următorii 3 ani. SBT și-a exprimat interesul față de o serie de structuri de dezvoltare rapidă. Printre ele se numără cloud computing, big data, plăți mobile și bănci online.
Mircea Mihăescu critică tehnologiile de minare
Deși per total sunt încântați de tehnologii, Mircea Mihăescu a sugerat că SBT ar putea fi mai înclinat să investească în alternative Bitcoin.
De exemplu, și-a exprimat dezaprobarea față de conceptul de minare. A comparat generarea de bitcoin cu piețele de bartering. Totuși, s-a opus ideii de a interzice moneda Bitcoin și spune că nu ar fi o abordare eficientă pentru a manevra problemele posibile cauzate de această tehnologie.
”Există păreri cum că crypto-monedele sunt folosite de infractori și de dealeri de droguri. Știți ce mai folosesc aceștia? Bani gheață! Nu-i așa că e interesant că nu s-a gândit nimeni să interzică banii gheață?” a spus Mircea Mihăescu.
În plus, și-a exprimat părerea că inovațiile în jurul descentralizării și eliminării terților din sistemul financiar sună foarte promițător.
Portofoliu în relații bune cu Bitcoin-ul
SBT nu a investit încă în vreun startup rusesc. Se pare însă că se îndreaptă către bitcoin și soluții de blockchain în țară. Autoritățile continuă să sugereze că interzicerea monezii bitcoin se va face în primăvara aceasta. Este vorba despre un termen limită propus anul trecut de către ministrul finanțelor.
De când a anunțat prima dată această propunere de a scoate în afara legii moneda, rușii au observat că mulți antreprenori s-au îndreptat către zone mai favorabile. Și mai mulți antreprenori au renunțat la Rusia după ce autoritățile au început să facă declarații din ce în ce mai ferme. Totuși, membri individuali ai agențiilor financiare mari, cum ar fi Banca Rusească au venit cu declarații ceva mai pozitive.
Portofoliul SBT include un număr de startup-uri care sunt mai prietenoase cu tehnolgoia bitcoin. Printre acestea se numără platforma de management al riscului, IdentityMind și o piață socială de schimb eToro. Ambele platforme sunt dedicate clienților de pe piața Bitcoin.